2019. június 16. vasárnapJusztin
EUR = 4.7228 RON
USD = 4.1899 RON
HUF = 1.4679 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,504.24(0.32%)
Infláció = 4,11%
Alapkamat = 2,25%

Kedvezően véleményezte a bértörvény tervezetét a szenátus jogi bizottsága

 utolsó frissítés: 13:13 GMT +2, 2017. május 15.

Módosító javaslatokkal, kedvezően véleményezte hétfőn a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvény tervezetét a szenátus jogi bizottsága.

A módosításokkal kiegészített tervezetet 6 szociáldemokrata és liberális-demokrata párti (PSD-ALDE) szenátor támogatta, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) négy szenátora a kedvező véleményezés ellen szavazott.

Daniel Fenechiu liberális szenátor bejelentette, hogy a kedvező véleményezés ellen fog szavazni, ugyanis nem létezik egy tanulmány arról, hogy mennyire terheli meg a költségvetést az egységes bértörvény.

George Dircă, az USR szenátora arról beszélt, hogy hosszú távon fenntarthatatlan az egységes bértörvény, ezért nem támogatták a pozitív véleményezést.

"Az USR frakciója szerint jelentősen terhelné a költségvetést a törvény. Nem végeztek egy tanulmányt két lehetséges okból: az egyik, hogy a kormány olyan költségvetést irányzott elő, amelyből fedezni tudják a bértörvénnyel járó kiadást, másrészt hosszú távon ez nem fenntartható. Hamarosan a 2010-ben tapasztalt helyzetbe kerülhet az állam, amikor bércsökkentésekre került sor. A másik súlyos probléma, hogy a törvény nem teljesítmény alapján határozza meg a bérrácsot. Gyakorlatilag növekedni fognak a kiadások, és csökkenni fog a hatékonyság" - monda George Dircă.

A szenátus házbizottsága múlt héten több bizottsághoz is elküldte véleményezésre az egységes bértörvény tervezetét, amelyet sürgősségi eljárással vitat meg a parlament. (agerpres)

bértörvény
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális