2018. május 23. szerdaDezsõ
EUR = 4.6225 RON
USD = 3.9099 RON
HUF = 1.4583 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,429.08(2.04%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

Az Európai Bizottság vitát indít a globalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében

 utolsó frissítés: 13:02 GMT +2, 2017. május 11.

A globalizációban rejlő lehetőségek kiaknázására és a hátrányok méltányos értékelésére fókuszáló vitaindító dokumentumot tett közzé szerdán az Európai Bizottság, amelynek célja annak kiderítése, hogy az Európai Unió (EU) és tagállamai miként alakíthatják a globalizációt a jövőbeni változásoknak elébe menve úgy, hogy az az unió egészének előnyére váljon.

A bizottsági közlemény szerint a globalizáció rendkívüli módon kedvez az uniónak, azonban számos kihívást is támaszt. Az EU-n belül a globális kereskedelem fellendíti a gazdasági növekedést, és minden egymilliárd eurónyi további export 14 ezer munkahely teremtését támogatja.

Aláhúzták, az előnyök nem automatikusak, és nem egyenlően oszlanak meg a tagállamok és a polgárok körében. Mivel egyes szomszédos, unión kívüli országban nincsenek az európaihoz hasonló foglalkoztatási, környezetvédelmi vagy a biztonsági normák, az európai vállalkozások kizárólag az ár alapján kevésbé képesek versenyezni külföldi partnereikkel. Ez üzembezárásokat és a munkahelyek elvesztését idézi elő vagy leszorító hatást gyakorol a munkavállalói bérekre és a munkafeltételekre.

A szöveg szerint az EU-nak arra kell törekednie, hogy megfelelően ossza el a globalizáció előnyeit a tagállamokkal, a régiókkal, valamint a nemzetközi partnerekkel és más érdekeltekkel együttműködve.

A külső fellépéseket illetően a dokumentum elsősorban a közös szabályokon és közös menetrenden alapuló, fenntartható globális rend kialakításának szükségességét hangsúlyozza. Az EU ösztönözhetné például az egyenlő versenyfeltételek létrehozására irányuló új szabályok kialakítását az olyan káros és tisztességtelen magatartások, mint az adókijátszás, a kormányzati támogatások vagy a szociális dömping elleni fellépés révén.

A belső fellépéseket illetően a dokumentum olyan eszközöket javasol, amelyek szilárd szociális politikák, valamint az egész életen át tartó oktatási és képzési támogatás biztosítása révén védik a polgárokat és erősítik szerepvállalásukat. A negatív hatások enyhítéséhez ugyanakkor hozzájárulhatnak az uniós strukturális alapok, amelyek támogatást biztosítanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő régiók számára, vagy az elbocsátott munkavállalóknak segítenek újra munkába állni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális