2018. június 24. vasárnapIván
EUR = 4.6686 RON
USD = 4.0026 RON
HUF = 1.4420 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,108.84(-0.19%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Könnyítene az RMDSZ a Start-up Nation vállalkozásokat támogató programon

 utolsó frissítés: 09:40 GMT +2, 2017. április 19.

Könnyítene az RMDSZ a Start-up Nation kis- és középvállalkozásokat támogató program előírásain - írja a szervezet által az Agerpres hírügynökségnek kedden küldött közleményben.

"A mostani előírások szerint a pályázó vállalkozásnak minimum két, teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottal kell, meghatározatlan időre munkaszerződést kötnie. Az RMDSZ egy alkalmazott szerződtetésére kötelezné a vállalkozást, hiszen sok esetben megterhelő egy újonnan induló vállalkozásnak eleget tenni az előírt feltételeknek, valamint lehetővé tennénk, hogy ez több, részmunkaidős állásként is értelmezhető legyen. Ezáltal lehetőséget teremthetünk arra is, hogy a Start-up Nation Románia program keretén belül pályázó vállalkozások hátrányos helyzetű, rokkant személyeket, vagy fiatal diákokat, pályakezdőket is alkalmazhassanak" - mutatott rá a közlemény szerint Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, azt követően, hogy a szakbizottságban iktatta a szövetség módosító javaslatait.

Az RMDSZ-es képviselő szerint a program sikere nagymértékben az alkalmazási útmutató hatékonyságán fog múlni. Bende Sándor elmondta, a kormányrendelet arra kötelezi a pályázó vállalkozásokat, hogy az alkalmazottakkal legalább három évre kössenek szerződéses munkaviszonyt, és felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, mely szerint a rendelet ezzel egy időben előírja, hogy a munkaszerződés meghatározatlan időre kötessék. A szövetség módosító javaslata ezt az ellentmondást próbálja orvosolni, eltörli a meghatározatlan időre kötendő szerződés szükségességét.

A képviselőház döntőházként szavaz arról a sürgősségi kormányrendeletről, amely az újonnan induló kkv-k számára biztosítana támogatást. A program évente legtöbb 10 ezer kezdő vállalkozásnak biztosítana maximum 200 ezer lej vissza nem térítendő támogatást, amely az elszámolható költségek 100%-át finanszírozná. A támogatás elnyerésének fontos feltétele, hogy a pályázó vállalkozás a Start-up Nation programot elindító sürgősségi rendelet életbe lépése után magánszemélyek által létrehozott, romániai székhelyű, tevékenységet Romániában folytató, magántőkéjű kis-, közepes vagy mikróvállalkozás legyen, amelynek nincs állammal szembeni tartozása, és nincs csődeljárás vagy felszámolás alatt.

A szenátus plénuma március végén megszavazta a sürgősségi rendeletet, az RMDSZ a felsőházi szavazás során is támogatta a kezdeményezést - emlékeztet a közlemény. (agerpres, közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális