2018. január 17. szerdaAntal, Antónia
EUR = 4.6599 RON
USD = 3.8182 RON
HUF = 1.5080 RON
GDP-növekedés = 8,8%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,0%
BET = 8,253.34(0.25%)
Infláció = 3,23%
Alapkamat = 2,00%

Trump szerint Kína mégsem árfolyam-manipulátor

 utolsó frissítés: 10:14 GMT +2, 2017. április 13.

Az amerikai kormány a továbbiakban nem minősíti Kínát árfolyam-manipulátornak - közölte Donald Trump elnök szerdán a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában. Az elnök ezzel visszalépett a választási kampányában hangoztatott ígéretétől. Trump leszögezte, hogy kormányzata sem most, sem a jövőben nem kárhoztatja Kína árfolyam-politikáját.

"Nem manipulálják az árfolyamot" - jelentette ki. A napilap nem szó szerint idézte ugyan az elnököt, de megírta, hogy Donald Trump azért változtatott az álláspontján, mert véleménye szerint Kína hónapok óta nem manipulálja nemzeti valutáját, a jüant, és ezért ő sem kívánja veszélybe sodorni az Észak-Koreáról folyó amerikai-kínai tárgyalásokat.

A pénzügyminisztérium szóvivője szerdán megerősítette: a tárca félévente kiadott és a napokban nyilvánosságra hozandó szokásos jelentésében, amely az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnereinek árfolyam-politikáját is górcső alá veszi, Kínát már nem minősítik árfolyam-manipulátornak.

Az Egyesült Államokban érvényben lévő törvények szerint nyomozás és a vámtarifák újratárgyalása indítható meg azon államok ellen, amelyeket a washingtoni kormány valuta-manipulációval vádol meg.

A The Wall Street Journalnek adott interjúban az elnök kitért az amerikai dollár helyzetére is. Leszögezte: a dollár jelenlegi árfolyama szerinte "túl erős", ez nehezíti az amerikai exportot és végső soron árthat az amerikai gazdaság egészének. Bár hozzátette: "ennek részben én vagyok az oka, mert az emberek bíznak bennem".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális