2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2715 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,805.87(0.45%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Kovászna megyében bevezetnék az idegenforgalmi adót

 utolsó frissítés: 16:47 GMT +2, 2017. február 07.

Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.

"Kovászna megye településein be kell vezetni az idegenforgalmi adót, amely egyelőre csak Kovászna városában működik. A kizárólag turisták által befizetett összeg a helyi közigazgatási egységek költségvetését bővítené, amelyet vissza lehet fordítani a helyi turizmus körforgásába, fejlesztésébe. Ez a fajta adónem más térségekben eredményesen működik" - világított rá Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Hozzátette: "Megyénkben szemléletváltásra van szükség: a jó szállás, és a jó minőségű étel biztosítása mellett a szolgáltatóknak turisztikai csomagokban kell gondolkozzanak, programokat kínálva, pl. házikenyér, kürtőskalács készítés, kovácsműhely látogatása. A hasonló jellegű programok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a vendéglátók minél tovább a megyénkben tartsák a turistákat". 

A Kovászna megyei statisztikai hivatal adatai szerint 2016-ban 97 222 turista látogatott Háromszékre, ez összesen 520 478 vendégéjszakát jelent a megyében. Az adatok szerint a leglátogatottabb 5 helyi közigazgatási egység a megyében: Kovászna (45 525 turista), Torja (17 797), Sepsiszentgyörgy (13 826), Kézdivásárhely (6 678) és Zabola (1 546).

László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke az idegenforgalmi adó kapcsán kihangsúlyozta: "ez egy olyan fakultatív adónem, amely nem generál árnövekedést, hiszen a turisták fizetik be. Az Európai Unió legtöbb országában használatos adónem, amelyet kimondottan a turisztikai régió promoválására fordítanak." A fő célkitűzés a szolgáltatások színvonalának, a szakmai oktatás és továbbképzés minőségének javítása. Ezt hivatott szolgálni  a megyei önkormányzat fenntartásában működő Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola keretében zajló minőségi, szakmai továbbképzések sorozata is.

Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetője elmondta, céljuk, hogy közösen meghatározzák az adott év turisztikai prioritásait és utána az erőforrásaikat ebbe az irányba csatornázzák. "Prioritásunknak tekintjük, hogy promováljuk a turizmust, fejlesszük a megye gazdaságát, és segítsük a vállalkozókat. A turizmus fellendülése növekvő tendenciát mutat: 2016-ban például több mint 92 millió lejre tehető az ágazatban tevékenykedő Kovászna megyei cégek forgalma." Edler elöljáróban kiemelte, hogy idén is turisztikai expoval készülnek a Szent György Napokra, amely az eddigi legegyedibb rendezvényüknek ígérkezik.

Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója az egyesület idei évre vonatkozó terveit ismertette. A legfontosabb a megyei turisztikai iroda megnyitása, folytatják az információs tanulmányutakat, bukaresti újságírókkal és bloggerekkel, ebben az évben Bodza-vidékre is terveznek ilyen jellegű információs körutat. Céljuk kialakítani egy megyei turisztikai applikációt, ugyanakkor részt vesznek a budapesti, bukaresti kiállításokon és a hamarosan megrendezésre kerülő manchesteri Góbé Feszten.

"Újdonságnak számít, hogy az idei Romexpón a Székelyföld stand, a három megye forgalmasabb látogatótérben kap helyet, egy új, modernebb arculattal, megőrizve a térségek sajátosságát, Kovászna megye esetében az Irány Háromszék (Vizitează Covasna) brand erősítésével. Azt szeretnénk, hogy az ország figyelmét felhívjuk a térségre" - mondta Jánó.

A 2017 - Turizmus Éve Háromszéken elnevezésű rendezvény programjaink összesítése folyamatban van, a szervezők várnak minden civil szervezetet, intézményt, amelyek hozzá szeretnének járulni a turisztikai év megvalósításához. A javaslatokat február 28-ig küldhetik az érintettek a kovasznamegyetanacsa@gmail.com e-mail címre. A 2017 - Turizmus Éve Háromszék hivatalos indítása márciusban lesz. (közlemény)

turizmusadó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing