2018. május 23. szerdaDezsõ
EUR = 4.6225 RON
USD = 3.9099 RON
HUF = 1.4583 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,429.08(2.04%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

Halasztotta a döntést az Alkotmánybíróság a frankhitelek lejre váltásának ügyében

 utolsó frissítés: 13:03 GMT +2, 2017. január 18.

Február 7-ére halasztotta szerdán az Alkotmánybíróság a döntéshozatalt a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvény ellen benyújtott kifogások ügyében - jelentette be a taláros testület elnöke.

Valer Dorneanu szerint időre van még szükségük, hogy alaposan megvizsgálják az ügyet, hogy a döntés összhangban legyen a hitelcseretörvény kapcsán végzett elemzéssel, "meg kell nézni, hogy az annak visszamenőleges alkalmazására, illetve az előreláthatóság tényezőjével kapcsolatos döntés ez esetben alkalmazható-e vagy sem" - fogalmazott a testület elnöke.

Dorneanu azt is elmondta, a fizetés nélküli törlesztést lehetővé tevő hitelcseretörvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés indoklását közzétették nemrég az intézmény honlapján, és hamarosan a Hivatalos Közlönyben is megjelenik.

Az előzőleg tisztségben volt szakértői kormány októberben támadta meg az Alkotmánybíróságon a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvényt.

Dacian Cioloş miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott, a kabinet nem ellenzi a jogszabályt, de úgy véli, annak néhány előírása tisztázásra szorul.

A képviselőház október 18-án fogadta el döntő házként a törvényt, amelynek értelmében a svájci frankban felvett hitelek lejre válthatóak a hitelszerződés megkötésének dátumakor jegyzett árfolyamon. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac