2018. május 27. vasárnapHella
EUR = 4.6288 RON
USD = 3.9524 RON
HUF = 1.4479 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,263.10(-0.02%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

Nemek közötti bérszakadék csökkenése: a romániai nők helyzete a legjobb, a magyarországiaké a legrosszabb az EU-ban

 utolsó frissítés: 13:11 GMT +2, 2017. január 11.

A nemek közötti bérszakadék - vagyis az ugyanazon munkáért eltérő fizetéssel jutalmazott nők és férfiak bére közötti különbség - várhatóan Romániában fog a leghamarabb eltűnni, míg Magyarországon a legkésőbb az európai országok közül - derül ki az Expert Market friss tanulmányából.

A tanulmány készítői a bérszakadék változását iparáganként is vizsgálták, és minden ország esetében kiemelték azokat a gazdasági szektorokat is, ahol az angolul gender pay gap-nek nevezett fizetési olló a leghamarabb el fog tűnni.

Az a tanulmány készítőinek is meglepetést okozott, hogy a nemek közötti bérszakadék az európai országok közül várhatóan Romániában fog először teljesen eltűnni a 25 és 34 év közötti, magánszektorban dolgozó vendéglátóipari szakképzett alkalmazottak esetében, ez már 2018-ban bekövetkezik. Az elemzésből ráadásul az is kiderül, hogy a bérszakadék csökkenési dinamikája Romániában a leggyorsabb az európai országok közül. 

A legrosszabb helyzetben a magyarországi nők vannak, ahol 2068-ra teszik az első időpontot, amikor egy iparágban egy korcsoporton belül eltűnik a bérszakadék. A tanulmány készítői arra jutottak, hogy Magyarországon a legkedvezőbb helyzetben az állami tulajdonban levő energiapiari vállalatok 55-64 év közötti női alkalmazottai vannak a bérszakadék szempontjából.

Az alábbi táblázat azt foglalja össze, hogy a különböző országokban mely iparágakban és milyen korosztályok esetén zárulhat leghamarabb a bérszakadék.

 

Michael Horrock, az Expert Market szakértője szerint aggasztó azt látni, hogy a nemek közötti bérkülönbségek még mindig kitartanak az EU-ban, bíztató viszont, hogy több fejlődő ország esetében is már a közeljövőben eltűnhet a bérkülönbség néhány iparágban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális