Erdélyi Pitch
2017. november 18. szombatJenõ
EUR = 4.6400 RON
USD = 3.9322 RON
HUF = 1.4878 RON
GDP-növekedés = 6,1%
Átlagbér = 2376 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,0%
BET = 7,772.14(0.72%)
Infláció = 1,42%
Alapkamat = 1,75%

Volt pénzügyminiszter: a kormány valószínűleg 10 milliárd lejes kiadáscsökkentésre készül

 utolsó frissítés: 10:41 GMT +2, 2017. január 09.

"A költségvetési deficit jelenleg GDP-arányosan 2,59%, ahhoz a 2,8%-os hiányhoz viszonyítva, amellyel kezdtük az évet. Ez azt jelenti, hogy nincs 10 milliárd lejes hiány" - jelentette ki Anca Dragu, volt pénzügyminiszter arra reagálva, hogy Liviu Dragnea vasárnap este azzal vádolta a Cioloș-kormányt, hogy 10 milliárd lejes hiányt hagyott hátra.

Dragu szerint, ha valóban létezne a Dragnea által említett 10 milliárd lejes lyuk a költségvetésben, akkor GDP-arányosan újabb 1,3 százalékponttal lenne nagyobb a hiány, és 4,1%-os deficittel zárta volna Románia az évet.

Dragu arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeket az adatokat az Európai Bizottság is ellenőrízte, és folyamatosan figyeli.

"A költségvetés egy becslés az államháztartás jövőbeli kiadásairól és bevételeiről, ugyanúgy becslésen alapul a bevételek és kiadások megvalósulása is. Év végén számításokat végzünk, és megnézzük, hogy hiányt vagy többletet halmoztunk fel. Ha hiányunk van, növekszik az államadósság, ha többletünk van, akkor csökken. A következő évet pedig nulláról kezdjük. Amint egy pénzügyi év véget ér, a költségvetés újra nullára kerül" - magyarázta Dragu.

Dragu elmondta, a kormány év végén csupán az áfa-visszavizetéseknél utalt többet vissza a tervezettnél, mivel a költségvetésben még volt mozgástere a kormánynak. "Azt gondolom, hogy zavaró, és gyanús ezeket a vitákat nyilvánosságra hozni. Valószínűleg az új kormány arra készül, hogy 10 milliárd lejjel csökkentse a kiadásait" - mondta Dragu. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális