2017. június 26. hétfõJános
EUR = 4.5733 RON
USD = 4.0906 RON
HUF = 1.4785 RON
GDP-növekedés = 5,7%
Átlagbér = 2342 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,262.34(-1.02%)
Infláció = 0,61%
Alapkamat = 1,75%

Trump nekiment a Toyotának és beszólt Mexikónak is

 utolsó frissítés: 14:40 GMT +2, 2017. január 06.

A Toyota nemrégiben jelentette be, hogy a mexikói Bajában tervezi megépíteni legújabb üzemét, amelyben főként az észak-amerikai, így az Egyesült Államok piacára készült modelleket gyártanának.

A megválasztott amerikai elnök, Donald Trump viszont Twitteren kifejezetten vehemensen adott hangot elégedetlenségének, és azt üzente a japán autógyár vezetőinek, ha valóban Mexikóban építenek üzemet maguknak, akkor fel kell készülniük arra, hogy magas vámot fognak velük megfizettetni a határon.

Trump a tweettel egyúttal nem csak a Toyotának, hanem a Mexikóval kötött szabadkereskedelmi megállapodásnak (NAFTA) is beszólt, kijelentésével gyakorlatilag semmibe véve azt.

A Toyota egyébként nem az első autógyár, amelyet magas vámok kivetésével fenyeget Trump. A republikánus politikus épp a napokban üzent a General Motorsnak, a Ford pedig - amely már szintén kapott hasonló fenyegetést - már korábban bejelentette, hogy mégsem fog befetketni 1,6 milliárd dollárt egy új, mexikói üzem építésébe, helyette 700 milliót költ majd a Michiganben található gyárára.

Trump kampányában többször jelezte, hogy megválasztása után komoly újraiparosításba kezd, a termelésüket az olcsóbb munkaerő miatt külföldre helyező vállalatokat, illetve az ázsiai országokban olcsóbban előállított termékeket magas vámokkal fogja súlytani annak érdekében, hogy "megvédje az amerikai munkahelyeket". (portfolió, agerpres, hírszerk)
globális