2017. március 30. csütörtökZalán
EUR = 4.5446 RON
USD = 4.2325 RON
HUF = 1.4671 RON
GDP-növekedés = 4,8%
Átlagbér = 2076
Munkanélküliség = 6,1%
BET = 8,018.47(0.95%)
Infláció = -0,2%
Alapkamat = 1,75%

Trump nekiment a Toyotának és beszólt Mexikónak is

 utolsó frissítés: 14:40 GMT +2, 2017. január 06.

A Toyota nemrégiben jelentette be, hogy a mexikói Bajában tervezi megépíteni legújabb üzemét, amelyben főként az észak-amerikai, így az Egyesült Államok piacára készült modelleket gyártanának.

A megválasztott amerikai elnök, Donald Trump viszont Twitteren kifejezetten vehemensen adott hangot elégedetlenségének, és azt üzente a japán autógyár vezetőinek, ha valóban Mexikóban építenek üzemet maguknak, akkor fel kell készülniük arra, hogy magas vámot fognak velük megfizettetni a határon.

Trump a tweettel egyúttal nem csak a Toyotának, hanem a Mexikóval kötött szabadkereskedelmi megállapodásnak (NAFTA) is beszólt, kijelentésével gyakorlatilag semmibe véve azt.

A Toyota egyébként nem az első autógyár, amelyet magas vámok kivetésével fenyeget Trump. A republikánus politikus épp a napokban üzent a General Motorsnak, a Ford pedig - amely már szintén kapott hasonló fenyegetést - már korábban bejelentette, hogy mégsem fog befetketni 1,6 milliárd dollárt egy új, mexikói üzem építésébe, helyette 700 milliót költ majd a Michiganben található gyárára.

Trump kampányában többször jelezte, hogy megválasztása után komoly újraiparosításba kezd, a termelésüket az olcsóbb munkaerő miatt külföldre helyező vállalatokat, illetve az ázsiai országokban olcsóbban előállított termékeket magas vámokkal fogja súlytani annak érdekében, hogy "megvédje az amerikai munkahelyeket". (portfolió, agerpres, hírszerk)
globális