2018. március 23. péntekEmõke
EUR = 4.6659 RON
USD = 3.7891 RON
HUF = 1.4970 RON
GDP-növekedés = 7,0%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,643.85(-1.67%)
Infláció = 4,3%
Alapkamat = 2,25%

Trump nekiment a Toyotának és beszólt Mexikónak is

 utolsó frissítés: 14:40 GMT +2, 2017. január 06.

A Toyota nemrégiben jelentette be, hogy a mexikói Bajában tervezi megépíteni legújabb üzemét, amelyben főként az észak-amerikai, így az Egyesült Államok piacára készült modelleket gyártanának.

A megválasztott amerikai elnök, Donald Trump viszont Twitteren kifejezetten vehemensen adott hangot elégedetlenségének, és azt üzente a japán autógyár vezetőinek, ha valóban Mexikóban építenek üzemet maguknak, akkor fel kell készülniük arra, hogy magas vámot fognak velük megfizettetni a határon.

Trump a tweettel egyúttal nem csak a Toyotának, hanem a Mexikóval kötött szabadkereskedelmi megállapodásnak (NAFTA) is beszólt, kijelentésével gyakorlatilag semmibe véve azt.

A Toyota egyébként nem az első autógyár, amelyet magas vámok kivetésével fenyeget Trump. A republikánus politikus épp a napokban üzent a General Motorsnak, a Ford pedig - amely már szintén kapott hasonló fenyegetést - már korábban bejelentette, hogy mégsem fog befetketni 1,6 milliárd dollárt egy új, mexikói üzem építésébe, helyette 700 milliót költ majd a Michiganben található gyárára.

Trump kampányában többször jelezte, hogy megválasztása után komoly újraiparosításba kezd, a termelésüket az olcsóbb munkaerő miatt külföldre helyező vállalatokat, illetve az ázsiai országokban olcsóbban előállított termékeket magas vámokkal fogja súlytani annak érdekében, hogy "megvédje az amerikai munkahelyeket". (portfolió, agerpres, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális