2018. május 23. szerdaDezsõ
EUR = 4.6225 RON
USD = 3.9099 RON
HUF = 1.4583 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,429.08(2.04%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

Az euró megszüntetését javasolja a francia radikális jobboldal elnökjelöltje

 utolsó frissítés: 12:34 GMT +2, 2017. január 05.

A francia radikális jobboldal elnökjelöltje, Marine Le Pen azt javasolta egy szerdai interjúban, hogy az eurózóna tagországai adják fel az egyetlen közös pénzt, és térjenek vissza a korábbi monetáris rendszerhez, amely a nemzeti valuták mellett egy közös elszámolási devizát (ECU) használt az árfolyamok stabilizálása érdekében.

A francia Nemzeti Front élén álló Le Pen, aki azt reméli, hogy májusban megválasztják Franciaország elnökévé, azt is felvetette, hogy a francia államadósságot egy új nemzeti valutában számolják el.

Az ECU a nemzeti valutákkal párhuzamosan létezett. A nemzeti valuta és a közös pénzem léte nem lenne hatással a köznapi életre. A monetáris kígyó ésszerű dolog – mondta a brit hírügynökségnek.

Az ECU (European Currency Unit) az európai devizák súlyozott kosarát jelentette. A rendszerben részt vevő nemzeti fizetőeszközök nem mozoghattak 2,25 százalékánál többet az ECU ellen meghatározott központi paritás körül (kivéve Olaszországot, amely számára 6 százalékot határoztak meg). A hetvenes évek legvégén létrehozott rendszer két évtizeden át működött, mielőtt 1999. január elsején bevezették az egyetlen közös pénzt, az eurót.

Le Pen helyettese, Florian Philippot szerint az ECU-modellt követő deviza nem az emberek pénztárcájában van, hanem elszámolási egység az országok között. A Nemzeti Front közgazdásza, Jean-Richard Sulzer ehhez hozzátette, hogy az új rendszerben, amiért kiállnak, az árfolyamokat rögzítenék, de "ritkán" lehetővé tennék benne a komolyabb kiigazításokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac