2018. január 17. szerdaAntal, Antónia
EUR = 4.6599 RON
USD = 3.8182 RON
HUF = 1.5080 RON
GDP-növekedés = 8,8%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,0%
BET = 8,253.34(0.25%)
Infláció = 3,23%
Alapkamat = 2,00%

Úgy tűnik megbukott Göteborgban a munkanapok hat órára csökkentését kipróbáló projekt

 utolsó frissítés: 13:19 GMT +2, 2017. január 04.

Megbukott, vagy legalábbis túl költségesnek bizonyult a svédországi Göteborg városában az a nagyszabású teszt, amelynek részeként a város kiválasztott intézményeinél dolgozó közalkalmazottak két évig ugyanazért a fizetésért 8 óra helyett napi 6 órát dolgoztak - írja a Bloomberg.

Forrás: scandinav.net


A kezdeményezésről a 444.hu is írt korábban, a Volvo székhelyéül is szolgáló városban kiválasztott szerencsés alkalmazottak munkaidejének csökkentése nyomán azt szerették volna kideríteni, hogy:

  • okoz-e majd az érintettek életében minőségi változást a kevesebb munka, 
  • jut-e több idejük magukra és a családjukra, 
  • illetve, hogy a pihentebb alkalmazottaknak köszönhetően nő-e a produktivitás a kiválasztott intézményeken belül.


A  teszt előzetes eredményei szerint a Svartedalen öregotthonban, ahol 68 alkalmazottat érintett a program, az intézmény vezetősége kénytelen volt újabb 17 alkalmazott felvételével pótolni a munkaidő csökkenése miatt kieső munkaerőt, ami megközelítőleg 12 millió svéd koronába, körülbelül 2,2 millió dollárba került az önkormányzatnak.

Így még annak ellenére is, hogy az alkalmazottak a vizsgált két éves periódusban egészségesebbnek mondták magukat, a betegség miatti szabadnapok száma is számottevően csökkent, és még az öregotthon lakóinak ellátásának minőségében is komoly javulás volt tapasztalható, a túl nagy költségek miatt Göteborg polgármesteri hivatala leállította a projektet.

A kezdeményezésre rendkívül sokan figyeltek nemzetközi szinten is, így a program leállítása most némiképp csalódást okozott. Daniel Bernmar, a városi tanács szociális gondozásért felelő tanácsosa szerint viszont csupán arról van szó, hogy középtávon a projekt túl költséges ahhoz, hogy általánosan bevezethessék, hosszútávon ugyanakkor a munkaidő általános csökkentésének a társadalom nagyobb részére gyakorolt hatásáról egyelőre még mindig találgatni lehet, ezért több hasonló tanulmány eredményének az összevetésére van szükség. (bloomberg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális