2018. május 23. szerdaDezsõ
EUR = 4.6225 RON
USD = 3.9099 RON
HUF = 1.4583 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,429.08(2.04%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

Bankkártya-klónozás elleni óvintézkedéseket ajánl a rendőrség

 utolsó frissítés: 16:51 GMT +2, 2016. december 29.

A skimming vagyis a hitelkártya-másolás elleni óvintézkedéseket ajánl a lakosság figyelmébe az országos rendőr-felügyelőség. A csalók a bankautomatáknál vagy fizetési pontoknál (POS) olyan szerkezeteket helyeznek el, amelyek által a bankkártyák mágneses csíkjáról adatokat másolnak át és új kártyát gyárthatnak ezek felhasználásával. A bűnözők dolgát megnehezíthetjük, ha a bankkártyánkról információkat tartalmazó dokumentumokat biztonságos helyen tároljuk, és azonnal közöljük a bankkal a személyes adatok változtatását (telefonszám, lakcím stb.) - figyelmeztet a rendőrség.

Amennyiben a bankkártya beragad a bankautomatába, a tulajdonos ne kérje és ne engedje meg senkinek, hogy segítsen. A legfontosabb, hogy senkinek se mondja el a kártya PIN kódját - áll az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

Készpénzfelvétel előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy a billentyűzet nem mozog. Amennyiben hamis billentyűzetről van szó, az leválik az eredetiről, ha enyhén meghúzzuk. Szintén gyanúra ad okot az is, ha az 5-ös szám teljesen sima, ugyanis a bankautomaták valódi billentyűzetén az 5-ös gomb kidomborodik.

A rendőrök azt ajánlják, hogy a kártya behelyezésénél figyeljük meg alaposan a műanyag rést is, amely szintén lehet hamis. Ugyanakkor figyeljünk oda, hogy a hátunk mögött álló személyek ne láthassák, hogy milyen számkombinációt ütünk be pénzfelvételkor.

A rendőr-felügyelőség közleménye szerint a lakosok általában nem gyaníthatják, hogy csalás áldozatai lesznek. A bankautomata menüje is teljesen azonos lehet az adott bank menüsorával. A kártya behelyezése után az ügyfél kiválasztja a felhasználói nyelvet, beírja a PIN kódot és ha készpénzt venne fel, amennyiben csalásról van szó, akkor hibaüzenet jelenik meg, hogy a tranzakció műszaki okokból nem lehetséges. Ez idő alatt a csalók lemásolják az ügyfél adatait, ezeket felhasználva pedig klónozhatják a bankkártyákat. A hamis kártyákon ugyanazok a biztonsági elemek megtalálhatóak, mint a bankok által kibocsájtott kártyákon, ezekkel pedig általában az összes pénzt felveszik vagy elvásárolják a kártyákról a bűnözők. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac