2018. május 23. szerdaDezsõ
EUR = 4.6225 RON
USD = 3.9099 RON
HUF = 1.4583 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,429.08(2.04%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

Capital Economics: jelentősen javult a romániai bankrendszer állapota

 utolsó frissítés: 10:40 GMT +2, 2016. december 21.

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelentősen javult az elmúlt években a közép- és délkelet-európai bankrendszerek állapota, és a szektor most már sokkal kevésbé van kitéve egy esetleges újabb euróövezeti pénzügyi stresszhelyzetnek, mint néhány évvel ezelőtt.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői kedden ismertetett negyedéves tanulmányukban kimutatták, hogy az egyik fő sebezhetőségi mérőszám, az alapszintű (Tier 1) tőkemegfelelési ráta a térség mindegyik bankrendszerében kétszámjegyű, vagyis jóval meghaladja a Bázel III-as kritériumrendszerben foglalt 6 százalékos minimumot.

Az elemzés szerint a nem-teljesítő kinnlevőségek aránya a régió számos bankszektorában még mindig magas, de ez a kockázati mutató is csökken már, a magyar bankrendszerben 10 százalék.

Mindemellett a térség bankjait, amelyek korábban erősen függtek a nagybani külső finanszírozástól, és így ki voltak téve a külső pénzügyi sokkoknak, most már egyre nagyobb arányban a stabilabb hazai betétállomány finanszírozza. A betétállományhoz mért kinnlevőség-állomány és a rövid lejáratú hitelek állománya is csökkent - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint ennek a javulási folyamatnak két fő következménye van. Az egyik az, hogy azokban a térségi gazdaságokban, amelyek a 2008-as pénzügyi válság óta a bankrendszer gyengeségével és a magánszektor hitelellátásának zsugorodásával járó terhekkel küszködtek, fordulat következhet a hitelezési ciklusban, és ez Magyarországon, Romániában és a régió több más gazdaságában hajtóerőt adhat a vállalati szektor és a lakosság fogyasztásának.

A javulás másik fő következménye az, hogy Közép- és Délkelet-Európa bankjai ma már sokkal kevésbé sérülékenyek az esetleg ismét eszkalálódó nyugat-európai piaci feszültségektől, mint akár néhány évvel ezelőtt - áll a Capital Economics keddi helyzetértékelésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac