2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Dragnea arra kérte Cioloșt, hogy egy évvel halasszák el a januárra tervezett adócsökkentéseket

 utolsó frissítés: 15:22 GMT +2, 2016. december 13.

Liviu Dragnea, a vasárnapi parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot begyűjtő PSD elnöke telefonon arra kérte Dacian Cioloș miniszterelnököt, hogy halasszák el egy évvel azokat az intézkedéseket, amelyek az adótörvénykönyv rendelkezései szerint január 1-jén érvénybe léptek volna. Dragnea kérése az általános forgalmi adó (áfa) 1 százalékponttal való csökkentésére, az üzemanyagadóra és az oszlopadóra is vonatkozik.

"Azt mondtam a miniszterelnök úrnak, hogy szigorúan a kampányban bemutatott kormányzati programunkat szeretnénk megvalósítani, ezért arra kértem, hogy egy évvel halasszunk el bizonyos, már januártól érvénybe lépő intézkedéseket" - nyilatkozta Dragnea a stiripesurse.ro portálnak.

A PSD választási programja szerint 2018-tól 20%-ról 18%-ra csökkentenék az általános forgalmi adót. Ezzel kapcsolatban a PSD úgy érvelt, hogy az áfa 2017-re tervezett 1 százalékpontos csökkentése sem a vállalkozók, sem a fogyasztók számára nem járna különösebb előnnyel.

A PSD emellett az üzemanyagra kivetett jövedéki adó csökkentését is szükségszerűnek látja a választási program szerint, viszont kiemelik, hogy az intézkedést a Versenyhivatallal való egyeztetésnek kell megelőznie. A PSD szerint ellenkező esetben félő lehet, hogy az adók csökkentése nem fog az üzemanyagárakban is megmutatkozni, hiszen azok még az adók magas szintjét figyelembe véve is "gyanúsan magasak" a többi európai országhoz viszonyítva. (economica.net, stiripesurse.ro) 

adó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális