2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Nem változtatott az irányadó kamaton az EKB

 utolsó frissítés: 17:33 GMT +2, 2016. december 08.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.

Az EKB legutóbb márciusban hozott monetáris ösztönző intézkedéseket: 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra emelte, mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétek kamatát.

Az eredetileg 2017 márciusi lejárattal tervezett APP (Asset Purchase Programme) eszközvásárlási program futamidejét viszont legalább 2017 decemberéig, vagy szükség esetén még tovább is meghosszabbítják, de csökkentett keretösszeggel. A program jelenleg havi 80 milliárd eurós keretösszege 2017 márciusától 60 milliárd euróra csökken. 

A bejelentést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy a kamatlábak belátható időn belül, az eszközvásárlási program futamideje alatt mindenképpen, de akár huzamosabb ideig is a jelenlegi, vagy a jelenleginél alacsonyabb szinten maradnak.

Az eszközvásárlási program mértékét és futamidejét pedig az EKB a két százalékot közelítő inflációs céljának elérését elősegítő laza monetáris politika kellő hatékonyságának garantálása érdekében állapították meg a közölt paraméterek szerint. A program a mérsékelt gazdasági növekedési lendület és a gyenge inflációs nyomás ismeretében huzamos ideig kedvező pénzügyi kondíciókat garantál az euróövezetben - fejtette ki. Az EKB kormányzótanácsa ezentúl is folyamatosan szoros figyelemmel követi az árstabilitási kockázatokat és szükség esetén minden rendelkezésére álló eszközzel kész beavatkozni - szögezte le Mario Draghi.

Az EKB növekedési előrejelzése nagyjából megegyezik a szeptemberi prognózissal - mutatott rá Mario Draghi a decemberi kamatdöntés indoklásában. Az euróövezeti éves GDP-növekedés az idén és jövőre 1,7 százalék, 2018-ban és 2019-ben pedig 1,6 százalék lesz. A bizonytalansági tényezők inkább az ennél alacsonyabb, mint magasabb növekedési ütem elérése irányába hatnak. Az EKB inflációs előrejelzése az idén 0,2 százalék, 1,3 százalék jövőre, illetve 1,5 százalék 2018-ban és 1,7 százalék 2019-ben.

Mario Draghi mostani összefoglalójában is megismételte az euróövezet tagországoknak a korábbi monetáris döntések indoklásában tett felhívását a strukturális reformok folytatására az EKB gazdaságösztönző célú monetáris politikai intézkedései hatékonyságának fokozása érdekében. Hangsúlyozta, hogy mind nemzeti, mind uniós szinten további erőfeszítéseket kell tenni a strukturális munkanélküliségi enyhítése és a hatékonyság növelése, az üzleti környezet javítása érdekében. (mti)

Európai Központi Bank
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac