2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Majdnem 20 milliárd lejes terhet ró a költségvetésre a közalkalmazotti bértörvény

 utolsó frissítés: 09:02 GMT +2, 2016. december 04.

A közalkalmazotti béreket szabályozó törvény 19,5 milliárd lejes terhet róna a költségvetésre, és jelentősebb béremelést irányoz elő azoknak, akiknek az elmúlt években nem nőtt a fizetésük - nyilatkozta szombaton Dragoş Pâslaru munkaügyi miniszter.

A tárcavezetőt arról kérdezte a sajtó, hogyan kommentálja az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség elnökének, Bogdan Hossunak a kijelentését, miszerint a munkaügyi minisztérium által kidolgozott bértörvénytervezet rossz.

"Nem szeretném jelzőkkel illetni a jogszabálytervezetet, azt mondani, hogy rossz vagy hogy nem rossz. Én azt látom, hogy van egy 2009-2010-es törvény, amelyikről mindenki azt állítja, hogy jó, de sosem alkalmazták, mert túl nagy, 45 milliárd lejes költséggel járna. Aztán azt is hallottam, hogy örököltünk egy nagyszerű tervezetet, amely 41 milliárd lejes terhet róna a költségvetésre, és amelyet már másnap kellett volna alkalmazni. Megvolt a többség a parlamentben, már százszor elfogadhatta volna azt a jogszabályt. De nem fogadta el, mert bízott abban, hogy a kormány majd megteszi. De hogy fogadhatna el a kormány egy 41 milliárdos költséggel járó tervezetet? Ha azt a törvényt, amelyet lehetetlen alkalmazni, jónak minősítik, én nem tudom, hogy mi jó és mi nem jó ebben az országban" - fogalmazott a tárcavezető.

Pâslaru hozzátette, a munkaügyi minisztérium által kidolgozott tervezet 19,5 milliárd lejes terhet róna a költségvetésre. "Nem kell matematikusnak vagy Einsteinnak lenned ahhoz, hogy megértsd, az előző törvények által előírthoz képest feleakkora költségvetésből - amely viszont reális és gyakorlatba ültethető - kisebb mértékű béremelésekre van mód" - mutatott rá a miniszter.

A tárcavezető szerint a tervezet célja a közalkalmazotti bérek közötti aránytalanságok megszüntetése, úgy, hogy nagyobb mértékű emelést irányoz elő azon közalkalmazottak esetében, akiknek az elmúlt években egyáltalán nem nőtt a fizetésük. Ide sorolta Dragoş Pâslaru a szociális szolgáltatások terén dolgozókat, a helyi közigazgatásban dolgozó személyzetet, illetve a kutatás és kultúra terén tevékenykedő közalkalmazottakat. Azt is hozzátette: az igazságszolgáltatásban dolgozók esetében legfeljebb 12%-os béremelést ír elő a tervezet.

A közalkalmazottak bérét szabályozó törvény tervezetét szerdán küldte el a tárca az érintett szakszervezeteknek. A projekt 116 fizetési kategóriát javasol, eszerint az állami alkalmazottak számára előirányzott legalacsonyabb bér 1 625 lej, míg a legmagasabb 22 000 lej lenne. A minisztérium tervei szerint a jogszabály 2017. július 1-jétől lépne életbe. (agerpres)

bértörvényközalkalmazott
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális