2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Moody's: jövőre is történelmi mélységekben marad a globális gazdasági fejlődés

 utolsó frissítés: 17:05 GMT +2, 2016. november 14.

A világgazdasági növekedés várhatóan alacsony szinten stabilizálódik a következő két évben, de a középtávú növekedési és geopolitikai kockázatok folyamatosan erősödnek, ezért a globális államadós-minőség kilátása összességében negatív - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett átfogó éves előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint a cég osztályzati listáján szereplő 134 szuverén adós 26 százalékának besorolását terheli leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás; ez négy éve nem mért csúcs. A Moody's londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy egy évvel ezelőtt a negatív kilátású államadós-osztályzatok aránya 17 százalék volt.

A ház londoni elemzőinek várakozása szerint a globális hazai össztermék (GDP) zömét adó húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság (G20) növekedési üteme jövőre is "történelmi mélységekben" marad. A Moody's hétfői előrejelzése az idei évre vár 1,6 százalék után 2017-ben és 2018-ban is mindössze 1,8, illetve 1,7 százalékos átlagos GDP-növekedést valószínűsít a G20-csoport magasan fejlett gazdaságaiban.

A cég az Egyesült Államokban jövőre 2,2 százalékos, 2018-ban 2,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az euróövezet gazdasága ugyanebben a két évben egyaránt 1,3 százalékkal bővülhet a Moody's várakozása szerint.

A Moody's elemzői szerint az amerikai makrogazdasági előrejelzéseket terhelő kockázat mértéke az új kormány gazdaságpolitikai irányától függ. A gazdaságpolitikai bizonytalanság megterhelheti a beruházások máris gyenge ütemű növekedését, ugyanakkor az elnökválasztás győztese, Donald Trump által kilátásba helyezett - különösen az infrastrukturális fejlesztéseket célzó - költségvetési kiadásnövelés és az adócsökkentések felhajtóerőt adhatnak a növekedésnek. Középtávon azonban hátrányos lehet a növekedési kilátásokra, ha a Trump-kormány protekcionista kereskedelmi és bevándorlási politikát honosít meg - áll a Moody's globális előrejelzésében.

A hitelminősítő szerint jóllehet az amerikai elnökválasztási eredmény piaci reakciója mérsékelt volt, ám az amerikai gazdaságpolitika körüli megnövekedett bizonytalanság a világgazdaság növekedési kilátásait is ronthatja. Mindezt számos más középtávú kockázat erősödése kíséri, köztük a mindinkább észlelhető a hajlam a protekcionista gazdaságpolitikára a fejlett ipari térség más országaiban is, valamint a közel-keleti és egyes ázsiai térségek intenzívebbé vált geopolitikai feszültségei, és az Európai Unión belüli széttöredezettség.

A Moody's hétfői elemzése szerint a brit EU-tagságról júniusban tartott - a kilépést pártolók győzelmével végződött - népszavazás és az amerikai elnökválasztás egyaránt vártatlan eredményei nyomán egyértelművé vált, hogy a nacionalista és globalizációellenes hangulat világszerte egyre erősebb. A cég szerint ebből következtethetően valószínű, hogy a fejlett gazdaságok egyre inkább a protekcionista gazdaságpolitika felé fordulnak.

Az amerikai elnökválasztás eredménye más nagy londoni házak szerint is jelenthet hosszabb távú gazdaságpolitikai kockázatokat. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minapi tanulmánya szerint Donald Trump gazdaság- és költségvetés-politikai elképzelései - ha ezeket teljes mértékben megvalósítják - középtávon negatív hatást gyakorolnának az Egyesült Államok szuverén hitelképességére.

A Fitch szerint különösen igaz ez Trump adócsökkentési elképzeléseire, mivel az adócsökkentések önmagukban nem elégségesek olyan mértékű gazdasági növekedés elérésére, amely pótolná a kieső költségvetési bevételeket. A cég által idézett becslések szerint a Trump által tervezett mértékű adócsökkentés 6 200 milliárd dollárnyi - az idei évre várható amerikai GDP-érték egyharmadával felérő - nettó költségvetési bevételkiesést okoznának tízévi távlatban. (mti)

Donald Trumpvilággazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális