2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Áprilisra a gyakorlatban is működésbe léphet a cash-back törvény

 utolsó frissítés: 10:03 GMT +2, 2016. november 11.

Az RMDSZ törvénykezdeményezése, a cash-back (visszajáró készpénz) törvény a bankkártyák eddigi használati módját bővíti. A jogszabálytervezet értelmében, bankkártyás fizetés esetén a vásárló készpénzes visszajárót kérhet a kereskedőtől. A tervezet egyik kidolgozója, Molnár Zsolt parlamenti képviselő elmondta: egy nyugaton már évtizedek óta jól működő rendszert vezetnének be, amely az összes érdekelt fél javára válna.

"A cash-back rendszer, amelyet az államfő két napja hirdetett ki, lehetővé teszi a bankkártya-tulajdonosoknak, hogy könnyebben férhessenek hozzá a saját pénzükhöz. A kihelyezett bankautomaták száma, főként vidéken, aránylag kevés, és nagyon sokan, akik kártyára kapják a fizetésüket vagy a nyugdíjukat, nem tudnak hozzáférni a pénzükhöz, utazniuk kell, hogy készpénzt vehessenek ki a számlájukról" – fogalmazott a képviselőjelölt. Hozzáfűzte: ez a rendszer Belgiumban, Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Államokban például már bevált.

A rendszer működése lehetővé teszi, hogy bankkártyás vásárlás esetén a vásárló egy bizonyos összeget visszajáróként kérjen a kereskedőtől, majd a bankkártyát a két tétel, a megvásárolt termékek árával és a visszajáró mennyiségének összegével terhelik. Így a bankkártyás vásárlás esetén készpénzhez juthatnak a bankkártya-tulajdonosok olyan helyzetekben, amikor nem áll rendelkezésre sem bankfiók, sem bankjegykiadó automata – magyarázta Molnár Zsolt a rendszer működését. A törvénytervezet szerint a kiadott tételeket a kereskedők a kasszában levő készpénzből fedezik, majd ezeket az összegeket a bankkártyákat kiállító bankokon keresztül kapják vissza.

Molnár Zsolt elmondta: maga a törvény január elsején lép életbe. Ettől számítva a Pénzügyminisztériumnak harminc nap áll rendelkezésére, hogy az alkalmazási módszertant kidolgozza, majd újabb egy hónap áll a kereskedők és bankok rendelkezésére, hogy a cash-backről szóló szerződéseket megkössék, valamint január elsejétől számolva 90 napjuk van a bankkártya-működtetőknek, hogy a technikai megoldásokat gyakorlatba ültessék. A jelenlegi állás szerint a rendszer jövő április környékén valósulhat meg a gyakorlatban is.

"Úgy dolgoztuk ki a rendszert, hogy az összes érdekelt félnek hasznos legyen, és a javára váljon: a bankkártya-tulajdonosok könnyebben hozzáférhetnek a pénzükhöz, a kereskedők növelhetik a kliensek számát és egyben a bevételeiket is, hiszen a szolgáltatás a vásárláshoz van kötve, illetve csökkenthetnek a kasszákban tartott készpénzzel járó adminisztratív terheket, emellett a bankok forgalma is növekedhet" – magyarázta a képviselőjelölt. (rmdsz-tájékoztató)

cash-back
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac