2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

A munkaügyi miniszter szörnyűségnek nevezte a fizetésemelésekről szóló ígéreteket

 utolsó frissítés: 16:01 GMT +2, 2016. november 04.

A közalkalmazottak bérét szabályozó 2016/20-as kormányrendeletet módosító javaslat-hullám 2,9 milliárd lejes nettó hiányt jelent az államkasszában, és további 2 milliárdot tesznek ki az utóbb bejelentett módosító indítványok - nyilatkozta csütörtökön Dragoş Pâslaru munkaügyi miniszter.

A már javasolt és felmerülő indítványokat egyszerűen nem bírja el a jövő évi költségvetés - jelentette ki a miniszter. "Ez szörnyűség, tarthatatlan és felelőtlen ígéretek, amelyek sértik az elemi tisztességet és a román nép méltóságát. Nem hiszem, hogy valaki annyira hiszékeny legyen, hogy ne lássa ebben a tanároknak 2008-ban megígért 50 százalékos fizetésemelést, amit 3-4 hónap alatt elfelejtettek" - tette hozzá Dragoş Pâslaru.

A miniszter azt mondta: a 20-as kormányrendeletet módosító indítványok közé tartozik például az is, hogy a hadseregben adjanak 70 százalékos hűségpénzt, és hogy a polgármesteri hivatalok összes alkalmazottja a legmagasabb fizetést kapja. "Ez azt jelenti, hogy megnézzük az ország összes polgármesteri hivatalában, hogy ki kapja a legnagyobb fizetést, és ezután mindenki, az ország összes polgármesteri hivatalából, ezt a fizetést kapja" - magyarázta a miniszter.

A miniszter értetlenségét fejezte ki a módosító javaslatokkal kapcsolatban. "A szakszervezet követeléseit meg lehet érteni, hiszen azt kérték, hogy a fizetésemelést terjesszük ki azokra a kategóriákra, irodai személyzetre, asszisztensekre, amelyek kimaradtak a 20-as kormányhatározatból. De amikor 15 százalékos ráadást javasolnak az eredeti 15 százalékra, olyan kategóriák esetében, amelyek meg sem jelentek a követeléslistán, akkor nem értem, hogy mi történik" - mondta Dragoş Pâslaru.

A miniszter választási adakozás gyanújával illette ezeket a javaslatokat.

Dragoş Pâslaru szerint a kormány által kidolgozott terv 2021-re, a gazdasági fejlődés ütemében, a közszféra béralapjának 30 százalékos bővülését irányozza elő, amit azonban véleménye szerint aláásnak a hasonló választási adakozások. "Mi értelme van kockára tenni mindent, amit elértél azért, hogy az utolsó száz méteren még gyűjts néhány szavazatot?" - tette fel a kérdést Dragoş Pâslaru.

A hét elején Anca Dragu pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy előfordulhat, hogy jövőben, a beígért fizetésemelések miatt, Romániának nem sikerül 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt.

A képviselőház munkaügyi és pénzügyi bizottságai egy egész sor fizetést emelő módosító javaslatot hagytak jóvá a közalkalmazottak bérét szabályozó 2016/20-as kormányhatározattal kapcsolatban. (agerpres)

fizetésbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális