2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Cioloș szerint katasztrofális vége is lehet a parlament bérnövelő intézkedéseinek

 utolsó frissítés: 12:46 GMT +2, 2016. november 01.

Hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést a parlament által az elmúlt hónapokban elfogadott bérnövelő intézkedések - nyilatkozta kedden Dacian Cioloş kormányfő.

"Ahogy azt már sajnos megszokhattuk, választások előtt a parlament megszavaz minden bérnövelő intézkedést, anélkül, hogy számolna ezek költségvetési vonzatával. A pénzügyminiszter számításai szerint az elmúlt hónapokban elfogadott intézkedések hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a büdzsét, ami a nemzeti össztermék 1 százalékát teszi ki. (...) Ez vagy azt eredményezi, hogy nőni fog a költségvetési hiány, ami katasztrofális lenne az országra nézve, vagy azt, hogy el kell venni a befektetésekre szánt keretből" - mondta a miniszterelnök az Adevărul portálnak adott interjúban.

A kormányfő szerint a közszférában alkalmazott szelektív béremelés csak növeli a közalkalmazottak bérei közötti aránytalanságokat, és felemészti az egységes bértörvény finanszírozására szánt pénzforrást.

"Továbbra is számtalan olyan esetre van példa, amikor ugyanolyan végzettséggel és szolgálati idővel rendelkező, egyazon intézményen belül ugyanazon tisztséget betöltő alkalmazottak eltérő összegű bért kapnak. A százalékos fizetésemelés nem jelent megoldást ezekre a helyzetekre. A méltánytalanságokat mi az egységes bértörvénnyel szeretnénk felszámolni, amely azonban így finanszírozási forrás nélkül marad, mert ezek az intézkedések ismét felaprózzák a rendelkezésre álló keretet" - tette hozzá Cioloş.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy 2010-ben is elfogadott a parlament egy jogszabályt, amely jelentős bérnövelést írt elő, azonban az alkalmazhatatlannak bizonyult. "Ugyanerre a sorsra juthat az általunk kidolgozott egységes bértörvény is, már ha valaha elfogadják azt" - tette hozzá a kormányfő. (agerpres) 

bérfizetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális