2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Részben alkotmányellenes a hitelcseretörvény

 utolsó frissítés: 17:02 GMT +2, 2016. október 25.

Az Alkotmánybíróság részben alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította és feltételekhez kötötte a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvény (hitelcseretörvény, dare în plată) egyes előírásainak alkalmazását.

A május közepén hatályba lépett törvény lehetővé teszi, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanát, és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha az ingatlan értéke ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit. Eddig a törleszteni képtelen hiteleseken - a fedezetül szolgáló ingatlan elárverezése után - adósságuk fennmaradó részét is behajthatta a bank.

Miután a törvényt hevesen ellenző bankoknak nem sikerült megakadályozniuk a törvény elfogadását, beperelték az annak alkalmazását kérő ügyfeleiket, ez pedig lehetővé tette számukra, hogy a jogszabály szinte minden cikkelye ellen alkotmányossági kifogást emeljenek. A testülethez több mint hétszáz alkotmányossági kifogás érkezett a törvény ellen, ezek közül az első 25-öt vizsgálták meg kedden.

Az alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy sérti az alaptörvényt az a kitétel, amely az "ingatlan értékvesztését" is a kockázatmegosztás indokai közé sorolja, ezért ezt a szövegrészt törölte.

A törvény egy sor rendelkezésének alkotmányosságát csak azzal a feltétellel fogadta el a testület, ha a bíróság ellenőrzi, hogy a szerződésszerű teljesítést olyan körülmények akadályozzák-e, amelyeket a hitelfelvételkor nem lehetett előre látni.

A még elbírálásra váró alkotmányossági óvások között a törvény állítólagos "visszamenőleges hatályát" sérelmező kifogások is szerepelnek. A törvény ugyanis - amely a 250 ezer eurónál kisebb hitelekre korlátozza a törlesztés helyetti ingatlanátadás lehetőségét - azokra a jelzáloghitelesekre is érvényes, akik ellen már elrendelték a kényszervégrehajtást.

A jogszabály elfogadásának következményeként a bankok 30-40 százalékra emelték az ingatlanvásárláskor megkövetelt önrészt és ez jelentősen visszavetette Romániában az ingatlanhitelezést.

A törlesztés helyetti átadás törvényéről korábban ide kattintva írtunk részletesen. (mti)

hitel
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac