2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Pénteken kezdődik a XXV. Közgazdász Vándorgyűlés

 utolsó frissítés: 11:04 GMT +2, 2016. október 10.

A romániai magyar közgazdász közösség legnagyobb szakmai konferenciája, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság által szervezett, idén huszonötéves jubileumát ünneplő Közgazdász Vándorgyűlés október 14-16. között zajlik Bukarestben.

A szakmai találkozót nyitó és záró plenáris üléseken összesen hét előadó, Steven van Groningen (a Raiffeisen Bank Románia elnök-vezérigazgatója), dr. Balázs Péter (egyetemi tanár, CEU), Daradics Kinga (a MOL Románia ügyvezető igazgatója), Dumitru Ion (a Kompass Romania és a Doingbusiness.ro alapítója és vezérigazgatója), dr. Kerekes Kinga (a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi karának egyetemi docense), Kovács Vilmos Levente (a Simplexion Informatikai KFT ügyvezetője) és Szávics Petra (regionális fejlesztési és támogatáspolitikai szakértő) tart majd előadást.

A pénteki plenáris előadásokat követően a szervezet átadja az RMKT Wesselényi Miklós díját, melyet ebben az évben Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke vehet majd át, szombat délután pedig az RMKT magyarországi testvérszervezete, a Magyar Közgazdasági Társaság Közgazdász Nagydíját veheti át Szécsi Kálmán, az RMKT tiszteletbeli elnöke.

Szombat délelőtt öt szekcióülésen elemzik országunk középtávú fejlődési lehetőségeit. A Lehetőségek és kockázatok külföldi szemmel angol nyelvű szekcióban Király Balázs, a Bukaresti Magyar Nagykövetség diplomatája moderálásával Romániában dolgozó, de külföldi származású üzletemberek számolnak majd be arról, hogy milyen, belülről talán észrevehetetlen lehetőségeket nem használunk ki, vagy milyen hibákat hagyunk kijavítatlanul. A Vállalkozás online szekcióban Sike Csanád online marketing-szakértő vezetésével az egyre gyarapodó netes vállalkozások lehetőségeiről beszélnek a résztvevők, míg a Szociális vállalkozások szekcióban a közösségi vállalatok, együttműködések előnyeit és hátrányait fejtegetik majd Szőcs Endre, a LAM Mikrohitel RT kolozsvári irodájának vezetőjével. A Munkaerőpiaci kihívások szekcióban a munkavállalás és a jó munkaerő bevonzásának témakörét járják körbe az előadók Dobre Nóra, az OTP Bank Románia staffing és toborzási menedzsere irányításával, a Befektetési alapok, tőkepiac, bankszektor szekcióban pedig a tőzsdét és a világ bankszektorát veszélyeztető össztársadalmi és -politikai kérdéseket feszegetik majd Bálint Csaba, az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzőjének vezetésével.

A konferencia programja azonban nem csak szakmai, de szabadidős programokat is nyújt a résztvevőknek: szombat délután a vállalkozókedvű résztvevők meglátogathatják az egykoron a Ceaușescu-család által lakott, minden pompával felszerelt Primăverii-palotát, vagy buszos városnézésre indulhatnak Bukarest legfőbb jellegzetességeit megcsodálni. A találkozó hagyomány szerint egy díszvacsorával és jó hangulatú bulizással ér véget szombat este, a teljes programnak otthont adó RIN Grand Hotel**** Paris termében.

A XXV. Közgazdász Vándorgyűlés regisztrációja október 11-én zárul, addig még várják a jelentkezőket a szervezők. A konferencia teljes programja, az előadólista és sok más hasznos információ elérhető a vandorgyules.rmkt.ro oldalon, ahol a regisztráció is megejthető. (RMKT-közlemény, TCS)

közgazdászrmkt
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális