2021. február 26. péntekEdina
EUR = 4.8745 RON
USD = 4.0209 RON
HUF = 1.3497 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,230.85(-0.48%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Jövőre is csak óvatosan költekezhet a kormány

 utolsó frissítés: 10:29 GMT +2, 2016. szeptember 27.

A költségvetési hiány az adócsökkentések és béremelések ellenére sem haladja meg idén a bruttó hazai termék 3 százalékát, de csak középtávon, 2020-ig várható, hogy az államháztartási hiány az ország célkitűzéseiben szereplő 1 százalék körüli szintre csökkenjen - jelentette ki Anca Dragu pénzügyminiszter hétfőn.

A szakértői kormány tárcavezetője a képviselőház plénuma előtt felidézte: az idén január elsejétől bevezetett négy százalékpontos áfacsökkentés, a költségvetési kiadások növelésével együtt 23 milliárd lejes többletterhet rótt a büdzsére, ami a GDP 3 százalékának felel meg. A roppant szűk költségvetési mozgástér miatt Romániának 2017-ben is csak óvatos bérpolitikával és a strukturális reformok folytatásával van esélye a kitűzött 2,9 százalékos keretek közé szorítani hiányt - vélte a miniszter.

Az új adótörvénykönyv szerint jövőre további egy százalékponttal, 19 százalékra csökkentik az áfát. Románia az - adócsökkentést hevesen ellenző - Európai Bizottsággal idén abban állapodott meg, hogy 2017 után évente fél százalékkal csökkenti államháztartási hiányát. Az EB egyébként jövőre 3,4 százalékos deficitet valószínűsít Romániában.

A minisztert azért hívták a parlament elé, mert egyik - azóta már lemondatott - államtitkára a tb-járulékok rendszerének gyökeres átszervezéséről szóló tervezetet szellőztetett meg a sajtóban. Dragu a törvényhozókat arról biztosította: a szakértői kormány csak az adózást egyszerűsítő intézkedésekben gondolkozik, de nem készül az adózási szabályok megváltoztatására, és sem a munkavállalói, sem a munkáltatói oldalon nem fogja megemelni a járulék-befizetési kötelezettség szintjét.

A pénzügyminiszter szerint a 2017-es költségvetést csak a decemberi parlamenti választások után megalakítandó új kormány fogja kidolgozni. (mti)

költségvetésdeficit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac