2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Megállapodott a Transgaz és az ukrán földgázszállító a rendszereik összekapcsolásáról

 utolsó frissítés: 14:34 GMT +2, 2016. július 20.

A földgázszállító rendszerek összekapcsolásáról szóló megállapodást írt alá Románia és Ukrajna, hogy megkönnyítsék a határokon átnyúló szállításokat, valamint biztosítsák a szabad és diszkriminációktól mentes hozzáférést a gázszállító struktúrákhoz.

A hazai Transgaz és az ukrán Ukrtranszhaz földgázszállítási rendszerüzemeltető vállalat megállapodása az Ukrajnát és Bulgáriát összekötő, román területen haladó gázvezetékszakaszra vonatkozik, és megteremti a lehetőséget a földgáz mindkét irányú szállítására.

Romániában az Isaccea településnél belépő, majd Negru Voda városnál kilépő, Transit 1 elnevezésű vezetéken halad keresztül az Oroszország által Bulgáriába exportált földgáz. Ezt a vezetéket hagyományosan kizárólag a Gazprom orosz gázipari vállalat használta.

Románia Oroszországgal kötött szállítási megállapodása 2016 októberében jár le, ezt követően léphet életbe a földgázszállítási rendszerek összekapcsolásáról kötött román-ukrán megállapodás, amely szabályozza a Románia területén keresztül Bulgáriába, illetve a Bulgária felől Románián keresztül Ukrajnába továbbított földgáz szállítását.

Az Ukrtranszhaz szerdán kiadott közleményében rámutatott, hogy az új összekapcsolási és üzemeltetési megállapodás teljes mértékben összhangban áll az Európai Bizottság 2015/703. számú rendeletével, amely az interoperabilitás és az adatcsere szabályait, valamint a földgázszállító rendszerek üzemeltetésére vonatkozó harmonizált szabályokat állapítja meg.

A megállapodás része a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetésekkel (CESEC) kapcsolatos közös munkának is, amelynek keretében a régió érintett tizenöt országa egyesíti erőfeszítéseit a földgáz-infrastruktúrák közötti, még hiányzó kapcsolódási pontok kiépítésének felgyorsítása érdekében. Ez nemcsak új földgázvezetékek építésére, hanem a már rendelkezésre álló infrastruktúra lehető leghatékonyabb működtetésére is összpontosít, például a kétirányú áramlás lehetővé tétele révén.

Görögország és Bulgária, valamint Bulgária és Románia nemrégiben írt alá megállapodást földgázszállító rendszereik összekapcsolásáról. (mti)

Transgazföldgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális