2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
EUR = 4.8831 RON
USD = 4.0924 RON
HUF = 1.3333 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,499.87(1.54%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A legnagyobb román gázipari vállalatoknál vizsgálódik az Európai Bizottság

 utolsó frissítés: 10:17 GMT +2, 2016. június 08.

Az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai főigazgatóságának felügyelői három nagy gázipari vállalatnál, a Romgaznál, a Transgaznál és a Petromnál is vizsgálódnak, mivel azt gyanítják, hogy a cégek megszegik az uniós versenyszabályokat - közölte kedden a Hotnews.ro hírportál.

A nem bejelentett vizsgálat tényét az EB is megerősítette. A sajtóban idézett brüsszeli közlemény szerint a román földgáz exportjának feltételezett akadályozását vizsgálják, ami nem jelenti azt, hogy az említett vállalatok megsértették az uniós versenyszabályokat.

A Hotnews úgy tudja, a bukaresti kormány 2012-ben arról állapodott meg az ország két nagy földgáz-termelőjével, a Romgazzal és Petrommal, hogy nem exportálják az energiahordozót a lakossági gázár fokozatos liberalizációjának több éves időtartama alatt, akkor sem, ha ennek elhárulnak a technikai akadályai.

Nyugat felé azonban a román vállalatok nem is tudnak gázt exportálni, mert a magyar és román hálózatot Arad közelében összekötő interkonnektort még nem kétirányúsították, így az csak azt teszi lehetővé, hogy a Románia kapjon földgázt Magyarországról. A Bulgária felé vezető interkonnektor építését is legalább három éve "halogatják" - írta a Hotnews. Ezzel szemben Románia a szomszédos Moldova felé épített meg az utóbbi években egy gázexportra alkalmas vezetéket, hogy csökkentse Moldova Oroszországgal szembeni energetikai kiszolgáltatottságát.

A Digi 24 hírtelevízió magyarázata szerint Bukarest szándékosan hátráltatja azoknak az interkonnektoroknak a megépítését, amelyek az európai uniós szomszédokkal kötnék össze gázhálózatát. Brüsszel tavaly úgy döntött, hogy az Európai Unió bírósága elé citálja Romániát, amiért nem fogadott el egy sürgősségi tervet a gázellátás biztonságossá tételéről, amit már három éve meg kellett volna tennie.

A hírforrások szerint a Transgaz földgázszállító vállalatnak a napokban kell aláírnia Brüsszelben azt a csaknem 180 millió eurós finanszírozási szerződést, amellyel az európai energiaügyi szaktestület a Bulgáriát - Románián és Magyarországon keresztül - Ausztriával összekötő BRUA-gázvezeték romániai szakaszának megépítését támogatja. Az 528 kilométeres román szakasz megépítésének költségét csaknem 550 millió euróra becsülik, a hiányzó pénzt a Transgaznak saját forrásból kell fedeznie. (mti)

földgázPetrom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális