2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8745 RON
USD = 4.0189 RON
HUF = 1.3547 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,322.04(-0.18%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Megbüntették az ANAF-ot a magánszemélyek szégyenlistája miatt

 utolsó frissítés: 12:32 GMT +2, 2016. május 24.

16 ezer lejes büntetést szabott ki az Országos Adatvédelmi Felügyelő Hatóság (ANSPDCP) az országos adóhatóságra (ANAF) a múlt héten nyílvánosságra hozott szégyenlista miatt. Az ANSPDCP szerint az ANAF nem jogszerűen járt el, amikor 187 ezer olyan magánszemély személyes adatait hozta nyilvánosságra, akik fejenként legkevesebb 1 500 lejes adóhátralékot halmoztak fel.

Az ANSPDCP weboldalán közzétett közlemény szerint az ANAF nem nyújtott teljes körű tájékoztatást a listára felkerülő személyeknek. Azt is megállapították, hogy az 1 500 lejnél nagyobb adósságot felhalmozó magánszemélyek nem kaptak tájékoztatást az adósságuk mértékéről a lista megjelenését megelőzően. 

Az adótörvénykönyv szerint az ANAF az érintettek jóváhagyása nélkül is nyilvánosságra hozhat személyes adatokat, ha a jogszabályokkal összhangban jár el, de kizárólag abban az esetben, ha azt megelőzően értesíti az adósokat az adótartozás meglétéről és mértékéről.  

A múlt héten megjelent szégyenlista első helyén egyébként Robert Negoiţă, Bukarest harmadik kerületének polgármestere áll, aki több mint 232 millió lejes adósságot halmazott fel az állam felé. De szerepel a listán Mihály király is, akinek a tartozása meghaladja a 4 millió lejt.

A hatóság korábban a nagy-, a közép-, és a kisvállalatok szégyenlistáját is nyilvánosságra hozta. A vállalatok szégyenlistájának a tartozás mértéke szerinti első három helyét az European Food, a TVR és a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum foglalja el. (agerpres, hírszerk.)  

ANAFadó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális