2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Az építési engedély késése miatt szerződést bontott az állammal az észak-erdélyi autópálya egyik kivitelezője

 utolsó frissítés: 20:25 GMT +2, 2016. április 12.

Szerződést bontott az állammal az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Nyárádtő (Ungheni) közötti szakaszának az építési jogát elnyerő cégcsoport - közölte kedden a Hotnews.ro hírportál.

A három romániai cég - a Lemacons, a Vega 93 és az Arcada - alkotta konzorcium azt sérelmezte, hogy az Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR) több mint egy évvel a pályaépítési szerződés aláírása után sem rendelte el a munkálatok elkezdését. Ennek a CNADNR honlapján megtalálható ütemterv szerint 2015 második negyedévében kellett volna megtörténnie.

A késés oka az, hogy nem sajátították ki időben a telkeket a pálya nyomvonalán, és az építtető nem szerezte be a szükséges jóváhagyásokat és az építési engedélyt. A kormány csak idén január végén fogadta el a terület-kisajátításokról szóló rendeletet. A konzorcium 9,2 kilométeres útszakasz megépítésére kötött szerződést 2015. március 11-én, amelyből 4,7 kilométert a bekötőutak tettek volna ki.

Cătălin Homor, a CNADNR vezérigazgatója "gyerekesnek" minősítette a kivitelező kifogásait. A kormány ugyanis a közelmúltban fogadta el azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek éppen az infrastrukturális nagyberuházások előkészítése felgyorsítását teszik lehetővé. A vezérigazgató közölte, hogy új versenytárgyalást írnak ki a pályaszakasz megépítésére.

A felbontott szerződés értéke áfa nélkül mintegy 180 millió lej volt. A Nagyváradot Brassóval összekötő 415 kilométeres észak-erdélyi autópályából 12 év alatt csak a Kolozsvár mellett elhaladó Gyalu-Aranyosgyéres szakasz épült meg. Jelenleg a 8,7 kilométeres Gyalu-Magyarnádas szakaszon folynak építési munkálatok.

A Moldován József, az RMDSZ Hargita megyei képviselője ma kijelentette, hogy a vállalatnál tapasztalható mulasztások miatt a Szövetség írásban, egy hivatalos átiratban fogja kérni a szakminisztertől a CNADNR vezérigazgatójának leváltását. (mti, hírszerk.)

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális