2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Lagarde: zökkenőkre kell számítani a kínai gazdaság átalakításakor

 utolsó frissítés: 16:21 GMT +2, 2016. március 21.

Kisebb zökkenők nehezíthetik a fenntartható gazdasági növekedési modellre váltást Kínában - állapította meg Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója kétnapos pekingi látogatásának végén kiadott közleményében. Lagarde továbbra is a strukturális reform végrehajtására bíztatta a vezetőket, s úgy vélte Kínában történelmi átmenet közepette zajlik az egyensúlykereső átalakulás. Mint minden ilyen nagy átmenet során, helyenként számíthatunk kátyúkra - fogalmazott.

Az IMF vezetője üdvözölte azokat a törekvéseket, amelyek a gazdaság, a piac további nyitását célozzák, egyúttal az innováció és a vállalkozás-központú fejlesztésre, a jövedelemkülönbségek csökkentésére irányulnak.

Lagarde vasárnap részt vett a kínai fejlesztési fórumon, amelyre politikusok és nemzetközi szervezetek képviselői mellett vezető üzletembereket hívtak. A fórumon Csu Hsziao-csüan, a kínai jegybank kormányzója a legnyomasztóbb gondok közé sorolta, hogy a GDP-arányos hitelállomány, különösen a vállalati hitelek mértéke túlságosan magas. Számokat ezzel kapcsolatban Angel Gurria, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára mondott. Információi szerint a teljes hitelállomány az ország GDP-jének 250 százalékára rúg és ezen belül csak a vállalati hitelek 160 százalékot tesznek ki. Az adósok nagyrészt épp a reformban túltermelésük miatt érintett ágazatok, a cement-, az acél-, a szén- és a síküveggyártók.

Christine Lagarde hétfőn tárgyalásokat folytatott Li Ko-csiang miniszterelnökkel, valamint a kínai jegybank és az értékpapírfelügyelet új vezetőjével is. A kínai kormányfő ez alkalommal megerősítette, elegendő eszköz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy kezeljék a pénzügyi kockázatokat, s azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kormány piaci eszközökkel fogja segítni a bankokat ahhoz, hogy tőkemegfelelési mutatójuk viszonylag magas szinten maradjon. A miniszterelnök az IMF vezetőjének ígéretet tett arra, hogy javítani fogják a devizaárfolyamot befolyásoló döntéseikkel kapcsolatos kommunikációt. Megismételte, Pekingnek nem célja nemzeti valutájának leértékelése az export növelése miatt.

Egyúttal megjegyezte, folytatják az úgynevezett valutareformot, amely nagyobb mozgásteret enged majd a jüan árfolyammozgásának mindkét irányba. Mint mondta, Kína ellenzi az árfolyamháborút, mert az a globális gazdaság kárára van.

Kína tavaly az elmúlt 25 év legalacsonyabb gazdasági növekedését produkálta, a hivatalos statisztikák szerint a bővülés 6,9 százalék volt. Az idei évre 6,5-7,0 százalék közötti növekedést irányoztak elő, a 2020-ig tartó ötéves tervben meghatározott célok eléréséhez pedig legalább évi 6,5 százalékos növekedésre lesz szükség. (mti)

IMFKína
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális