2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Módosítaná az adótörvénykönyvet az RMDSZ

 utolsó frissítés: 16:27 GMT +2, 2016. március 09.

"A tavaly elfogadott, és idén január 1-től már hatályos adótörvénykönyv előírásai között számos cikkely módosításra szorul. Az RMDSZ képviselői és szenátorai egy olyan jogszabály-módosító csomagot dolgoztak ki erre vonatkozóan, amely számos területen könnyítené, illetve csökkentené a bürokráciát az illetékek befizetésének folyamatában. A Szövetség módósító-javaslatainak nagy részét már a tavalyi vita során is felvetettük, ezek elutasításra kerültek, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy mielőbb meg kell ejteni a módosításokat az adófizető állampolgárok érdekében, ahogyan azt már tavaly is hangsúlyoztuk” – fogalmazott Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament alsóházában iktatták az adótörvénykönyvet módosító javaslatokat.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője rámutatott arra, hogy a Szövetség törvénytervezete rendet teremtene a mezőgazdasággal foglalkozó engedélyezett magánszemélyek (PFA) adózási rendszerében. "Mivel az engedélyezett magányszemélyek, a családi vállalkozások és egyéni vállalkozások nem rendelkeznek jogi személyiséggel, ezért minden esetben magán személyként adóznak. Ezt sok esetben sem a megyei pénzügyi igazgatóságok, sem pedig az önkormányzatok nem tartják tiszteletben. Ezért egy egyértelmű cikkelyt javasolunk az adótörvénykönyvet módosító jogszabály-tervezetünkben, amely kimondja, hogy helyi adók és illetékek tekintetében a fent említettek esetén a magánszemélyekre érvényes adózási szabályok érvényesek” - mondta Tánczos.

A Hargita megyei szenátor továbbá elmondta, hogy a Szövetség javaslatai között szerepel egy olyan cikkely is, amely az önkormányzatok tulajdonában lévő sportlétesítmények adómentessége megállapításának a lehetőségére vonatkozik: a sportpályák, sportcsarnokok, jégpályák esetében, amelyek koncessziós vagy más szerződések útján különböző alapítványok vagy kereskedelmi társaságok ügykezelésébe kerülnek.

Erdei-Dolóczki István, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja elmondta, 18 módosító-javaslatot fogalmaztak meg a Szövetség két frakciójának tagjai. "Első körben a helyi adók és illetékek megállapítása körül adódtak bonyodalmak, ezekre találtunk megoldási lehetőségeket javaslatunkban. Csökkenteni kívánjuk azokat az adókat, illetékeket, amelyeket belterület után fizetnek, hiszen egyszer fizetünk, azért mert van egy ingatlanunk, és aztán azért, mert az a ház egy bizonyos területen áll. Továbbá bizonyos intézmények esetében az új adótörvénykönyv is adómentességet ír elő, azonban az egyházhoz tartozó épületek, mint például parókia, plébánia épülete már nem élvezi ezen adómentességet, ezt szeretnénk bevezetni” – fogalmazott a Szatmár megyei törvényhozó.

Az adótörvénykönyv módosítását célzó csomag tartalmazza azon javaslatok egy részét is, amelyekről szó esett az RMDSZ és a szociális munkát végző civil szervezetek közötti kerekasztal-beszélgetésen. A javaslatcsomag egy külön forrást vezetne be a szociális civil szervezetek számára, amely értelmében a szociális szolgáltatóként akkreditált civil szervezetek számára a magánszemélyek az egyéni jövedelemadójuk nem 2 százalékát, hanem 4 százalékát utalhatják át. Továbbá az RMDSZ javaslatai lehetőséget teremtenének a vállalkozások által nyújtott támogatások növelésére, hiszen megemelnék a támogatás összegét, amelyet az adományozó személy leírhatna az államnak fizetett adójából. (rmdsz-tájékoztató)

adótörvénykönyvRMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális