2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Románián is áthaladó, hét kelet-európai országot összekötő közlekedési folyosót építenének

 utolsó frissítés: 15:28 GMT +2, 2016. március 04.

Hét kelet-európai ország, köztük Románia is aláírta Varsóban csütörtökön azt a nyilatkozatot, amely szerint egy Litvániát Bulgáriával összekötő, Romániát is átszelő közlekedési folyosó megépítésére vállalkoznak.

A Via Carpatia nevű projektről egyelőre keveset lehet tudni, sem a beruházás költségével, sem arra vonatkozóan nem közöltek számadatot, hogy mikor kezdődhet az építkezés, és hány évig tart majd. Az viszont úgy tűnik, hogy a közlekedési folyosó magába foglalja majd a dél-erdélyi autópálya egy részét, valamint feltehetően a Nagyvárad-Arad, Lugos-Calafat, és Nagyszeben-Piteşti autópálya megépítését is feltételezi. 

A kezdeményezők szerint az útvonal kiépítése fejlődést hozna a közép- és kelet-európai régiók számára. Az AFP hírügynökség szerint az új konzervatív lengyel kormány által kezdeményezett projekt elsődleges célja, hogy erősítse a kelet-európai országok közti gazdasági együttműködést annak érdekében, hogy ezáltal is némiképp áthelyeződjön az EU gazdasági súlypontja . (economica.net) Update:


Andrzej Adamczyk, lengyel infrastrukturális és építészeti miniszter pénteken a TV Republika hírtelevízióban beszélt a tervezett közlekedési folyosó megépítéséről, amely 3,3 ezer kilométer hosszú lenne, és elmondása szerint az autópálya szakaszok mellett gyorsforgalmi útszakaszokat is magába foglalna.

A TV Republikának a projekt megvalósítási időpontjára vonatkozó kérdésére a miniszter azt mondta: a csütörtöki megbeszéléseken a résztvevők úgy ítélték meg, hogy erre 2024-2026-ban kerülhet sor. (mti)

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális