2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A gazdák helyzetén könnyítene az RMDSZ két törvénytervezete

 utolsó frissítés: 16:11 GMT +2, 2016. február 19.

A gazdák életén szeretne könnyíteni és a családi gazdaságok fenntarthatóságát támogatni az a két vidékfejlesztési törvénytervezet, amelyet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő javaslatára az RMDSZ szenátusi frakciója kezdeményezett az elmúlt hetekben a román parlamentben.

"Az első tervezet a közbeszerzési törvénnyel kapcsolatos, és az a konkrét célunk vele, hogy azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, amelyeket termelői bizonylattal rendelkező gazdák vagy szövetkezetek állítanak elő, közbeszerzési eljárás meghirdetése nélkül kerülhessenek be állami intézmények alárendeltségében működő és ilyen termékeket vásároló egységekhez. Ez azt jelenti, hogy azok a gazdák, akik gyümölcsöt, zöldséget termelnek, akik primer termékekkel – tejjel, hússal –, vagy feldolgozott termékekkel – sajttal, befőttekkel, mézzel – látják el a piacot, és természetesen engedéllyel rendelkeznek, mentesüljenek a közbeszerzési eljárásoktól, amennyiben termékeiket kórházakhoz, óvodákhoz, napközikhez, gyermekvédelmi hatóságokhoz, esetleg kaszárnyákhoz, a hadsereghez vagy a rendőrséghez szállítják” – magyarázta Tánczos Barna. 

Hozzátette, óriási piacról van szó, a felsorolt állami egységek csak Hargita megyében 100 ezer eurós tételeket vásárolnak fel egy év alatt. "Komoly veszteség a helyi gazdáknak az, hogy nem helyi termékek kerülnek ezekhez az egységekhez, főként mert biztos fizetőkről van szó. Ezúton pedig arra is fel szeretném hívni a figyelmet, hogy minden egyes közbeszerzés, amely hazai termelőt támogat, az a hazai gazdaságot is támogatja" – hangsúlyozta Tánczos pénteki sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt hetekben nagy port kavaró és ellentmondásos nyilatkozatokat szülő termelői bizonylatok helyzetére is kitérve, a Hargita megyei szenátor elmondta: annak érdekében, hogy a kialakult visszás helyzetet rendezzék, és azért, hogy a gazdák ne kelljen évről-évre kifizessék ezen bizonylat árát, az RMDSZ szenátusi frakciójának nevében egy olyan törvénytervezetet is leadtak, amely öt éves érvényességet biztosítana mind a termelői bizonylatoknak, mind az értékesítési könyvnek.

"A termelői bizonylat esetében a gazdának minden évben új oldalt kellene kitöltenie, ahová bevezeti a gazdalajstromból az aktuális adatokat. Ezek a pecséttel ellátott adatok egy évig érvényesek lennének, és nem kellene negyed- vagy félévente láttamozni őket, nem kellene a szokásos bürokratikus procedúrákat végigjárni. Meggyőződésem, hogy a tervezet sokat könnyítene a gazdák életén” – fogalmazott Tánczos.

Elmondta, a jövő héten újabb mezőgazdasági vonatkozású törvénytervezet benyújtására készülnek, amellyel végre összhangba hoznák a jelenleg érvényben lévő, a családi gazdaságok méretére vonatkozó jogszabályokat a valósággal.

"Egy 2015-ös törvénymódosításnak köszönhetően a családi gazdaságok méretét lecsökkentették 12 ezer SO-értékre. Ezen szeretnénk változtatni, és visszavinni az eredeti 250 ezres szintre. Az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDR) külön támogatás áll a családi gazdaságok rendelkezésére, amelyből gyakorlatilag nulla eurót pályáztak meg tavaly, pontosan azért, mert változott a családi gazdaságok besorolása. Egy egészséges, átlagos családi gazdaság semmiképp nem 3–4 állatból, 4-5 hektárból áll, ahhoz, hogy egy farm egy családot el tudjon tartani, meg kell haladja a 12 ezres pontot" – fogalmazott a szenátor.

RMDSZmezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális