2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Irán is beszáll a termelés befagyasztásába

 utolsó frissítés: 10:21 GMT +2, 2016. február 18.

Hét százalék pluszba került a kőolaj árfolyama azt követően, hogy Irán bejelentette, támogatja Oroszország és Szaúd-Arábia keddi javaslatát a kőolaj termelésének befagyasztásáról.

Kedden Dohában a két legnagyobb olajtermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország, valamint Katar és Venezuela energiaügyi miniszterei abban állapodtak meg, hogy január 11-i szinten befagyasztják az olajtermelésüket, ha más olajtermelő országok is csatlakoznak hozzájuk.

Kedden arról is döntöttek, hogy szerdán Teheránba utazik a katari olajügyi miniszter, aki az OPEC soros elnöke, valamint Venezuela olajügyi minisztere, hogy rávegyék Iránt a csatlakozásra. A több órás szerdai teheráni megbeszélés után az iráni olajügyi miniszter azt mondta, hogy Irán támogatja a dohai kezdeményezést, ami az első lépés az olajpiac stabilizálása felé. A miniszter azt is mondta, hogy minden más olyan intézkedést is felkarolnak, aminek a révén növelhető a kőolaj világpiaci ára.

Irán támogatásának megszerzése azért volt kulcsfontosságú, mert nemrégiben oldották fel a Teheránnal szembeni nemzetközi olajszankciót, a világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkező országa bővíti olajtermelését, hogy visszaszerezze a szankciók éve alatt elveszett piaci részesedését.

Nem sokkal azelőtt, hogy Irán támogatásáról biztosította a dohai kezdeményezést, az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 94 cent emelkedéssel 33,12 dolláron állt. Közel egy órával később a Brent 2,24 dollár (6,96 százalék) drágulással 34,42 dolláron állt.

Leminősítette Szaúd-Arábia - a világ legnagyobb nyersolajtermelője - államadós-osztályzatait a Standard & Poor's, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy az alacsony olajárak markáns és tartós hatást gyakorolnak a szaúdi költségvetési és reálgazdasági mutatókra.

Leminősítette Szaúd-Arábiát a Standard & Poor's

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy a devizában és helyi valutában kibocsátott szaúdi államadósság besorolásait "A mínusz/A-2"-re rontotta az eddigi "A plusz/A-1"-ről. A szuverén devizaadósság "A mínusz" besorolása két fokozattal rosszabb az eddigi "A plusz"-nál, és az elsőrendű "A" kategória alsó szélét jelenti.

A Standard & Poor's a leminősítés indoklásában kiemelte, hogy nemrégiben hozzávetőleg 20 dollárral csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta 2016-2019 közötti átlagos árfolyamára adott előrejelzését. A hitelminősítő új prognózisa szerint a Brent hordója az idén átlagosan 40 dollár lesz, majd 2018-ig fokozatosan 50 dollárra emelkedik, és várhatóan a későbbi időszakban ezen a szinten marad.

A cég a most bejelentett újabb leminősítés indoklásában közölte: nem vár érdemi hatást az olajárakra attól a termelés-befagyasztási megállapodástól, amelyet Szaúd-Arábia, Oroszország, Katar és Venezuela energiaügyi miniszterei kötöttek a héten. A Standard & Poor's szerint ugyanakkor az egyezség a szaúdi és az orosz kitermelést magassági rekordon fagyasztaná be, a keresleti oldalon pedig a kínai gazdaság lassulása és a kínai adósságteher továbbra is az első számú globális kockázat. (mti, napi.hu)

Iránkőolaj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális