2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Fizetés helyetti teljesítés: nem tetszettek a szenátoroknak a jegybank javaslatai

 utolsó frissítés: 18:44 GMT +2, 2016. február 16.

Elutasította a szenátus költségvetési-pénzügyi bizottsága a Román Nemzeti Bank (BNR) azon javaslatait, melyek szerint a fizetés helyetti teljesítés törvényét ne lehessen visszamenő hatállyal alkalmazni, illetve csak azok élhessenek a hitelcsere lehetőségével, akiknek jelzáloghitele nem haladja meg a 150 ezer eurót.

A szenátus költségvetési-pénzügyi bizottsága a BNR szakértőinek azon javaslatait is elutasította, hogy a törvény ne legyen alkalmazható az Első Lakás programmal felvett kölcsönökre. A szenátorok emellett azzal sem értettek egyet, hogy csak azon magánszemélyeknek biztosítsák a fizetés helyetti teljesítés lehetőségét, akik jövedelmük 65%-ánál nagyobb részt kénytelenek a törlesztőrészlet befizetésére költeni.

A jegybank szakértői azzal érveltek, hogy az általuk ajánlott feltételek mellett a jogszabály nem lehetetlenítené el a romániai ingatlanhitelezést, és a bankok sem kényszerülnének arra, hogy jelentősen növeljék az ingatlanhitelek önrészét.

A fizetés helyetti teljesítés törvénye lehetővé tenné a jelzáloghitelesek számára, hogy az adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a garanciaként megjelölt ingatlant. A jogszabály elsősorban a jelentős értékvesztésen átesett, vagy a svájci frankban vásárolt ingatlanok tulajdonosainak nyújtana segítséget, a bankszektor ugyanakkor arra figyelmeztet, ha törvényt a jelenlegi formájában fogadják el, akkor jelentősen növekedni fognak az ingatlanhitelek költségei.(mediafax, erdelyfm)

jegybankingatlanhitel
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac