2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Románia: ahol többlet van az állami büdzsében

 utolsó frissítés: 10:42 GMT +2, 2015. december 16.

A szolgáltatási ágazat járult hozzá leginkább a gazdasági növekedéshez Romániában 2015-ben – mutatott rá Pál Rozália, a Garanti Bank vezető pénzügyi elemzője, aki a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) székelyudvarhelyi szervezetének elnöke, Arros Orsolya meghívására tartott előadást Székelyudvarhelyen, a MÜTF Oktatási Központban.

A Makrogazdasági összefüggések. Románia gazdasági kilátásai 2016-ban című előadásában Pál Rozália rámutatott, hogy az elmúlt kilenc hónap átlagát tekintve a romániai szolgáltatási szektor 9,8 %-kal teljesített jobban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – a mutatók javulása elsősorban a telekommunikációs és számítástechnikai szolgáltatásoknak tudható be. A szakértő azt is elmondta, hogy a befektetések területén az ország nem tudott előremozdulni, és kockázatokat rejt magában az, hogy az évvége közeledtével az állami költségvetés többletet mutat.

 Pál Rozália és Arros Orsolya


Felvezetőjében Arros Orsolya rámutatott egy másik perspektíva jelentőségére, amely a gazdaságot szemlélőket vagy éppen annak alakítóit illeti: az elemző szempontra. Elengedhetetlen, mint hangsúlyozta, hogy a helyi vállalkozói szféra képviselői így is ráláthassanak a makrogazdaság összefüggéseire.

Pál Rozália Románia gazdasági mutatóiról elmondta, hogy jelenleg egy egészséges fellendülés tapasztalható, a 2015-ös évet az ország 3,7 százalékos növekedéssel zárja. Kitért arra is, hogy a gazdasági válság előtti időszakban 8,5 százalékos volt a növekedés, nagyrészt amiatt, mert az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt megnövekedett a beáramló külföldi tőke. A válság után -7,1 százalékra esett vissza a gazdasági növekedés üteme, és az elmúlt évek során ezt az értéket 3,7 százalékra sikerült visszahozni. Mint mondta, nagyon fontos pillérét adják a gazdaságnak az Európai Unió strukturális alapjai, amelyekre ebben a gazdaságilag kiszámíthatatlan és folyamatosan változó világban biztos forrásokként lehet tekinteni.

A szakértő szerint míg a szolgáltatási szektor növekedett, a befektetések területén az ország nem tudott előremozdulni, holott ennek az ágazatnak a bővítése sok tekintetben elengedhetetlen lenne. "A befektetők vonzásának szempontjából Románia húzóerejét még mindig az alacsony bérszínvonal adja. Amióta beléptünk az EU-ba 20%-os bérnövekedés valósult meg, viszont a jelenlegi nettó átlagfizetés mindössze 416 euró, ami más fejlődő országokhoz képest, még mindig nagyon alacsony. Fontos ugyanakkor, hogy megjelentek az IT és outsourcing cégek, amelyek már a magasan képzett munkaerőt foglalkoztatják" – mutatott rá.  

Hozzátette: az ország befektetést vonzó szerepét erősíti, hogy 2015 szeptemberében az államadósság a GDP 38 százaléka alatt volt, a lej-euró árfolyam-ingadozás az elmúlt két évben stabil értékeket mutatott. Jelenleg úgy a folyó fizetési mérleg, mint az állami költségvetés mérlege pozitív és nem okoz finanszírozási gondokat. 


Az ország 75%-ban az Európai Unió tagállamaiba exportál, és mindössze 25%-ot tesz ki a nem EU-s államok felvevőpiaca. Románia éves export-növekedése szeptemberben 0,2%-on állt, ami a nem EU-s országokba történő export csökkenésének következménye. A szakértő szerint fontos lenne megtartani ezen a területen is a növekedést, viszont a jelenlegi geopolitikai helyzet bizonytalanságot vetít elő.

A Garanti Bank vezető elemzője kockázatosnak nevezte, hogy az év vége közeledtével az állami költségvetés még nem merült ki. "Egy olyan országban, ahol az infrastrukturális beruházások rendkívül hiányosak, nem előnyös, ha az év végén többlet van az állami büdzsében. Ha ilyen beruházások folyamatban lennének, akkor nem állna fent ez a helyzet. Ez egy mesterséges és nem egészséges plusz, megvan annak a veszélye, hogy ezek a pénzek nem a legmegfelelőbb célokra lesznek elköltve. Jelenleg egy egészséges gazdasági fellendülésről beszélünk, viszont a fogyasztás növekedését csakis a beruházások gyors ütemű növekedésével lehet fenntartani hosszabb távon" – vonta le a következtetést. (közlemény)

rmkt
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális