2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

FT-Brookings: a feltörekvő térség magával ránthatja a világgazdaságot

 utolsó frissítés: 10:28 GMT +2, 2015. október 05.

A globális feltörekvő térség egyre markánsabb lendületvesztése azzal a kockázattal jár, hogy a régió az egész világgazdaságot magával rántja a Brookings Institution és a Financial Times közösen vezetett teljesítménymérője szerint.

A tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt és a londoni gazdasági napilap által kidolgozott Tiger (Tracking Indices for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport) feltörekvő piaci komponense a Financial Times hétfői ismertetése szerint szélsőségesen gyenge, és az e térségből érkező aktivitási adatok sokkal rosszabbak hosszabb távú történelmi átlaguknál.

Eswar Prasad, a Brookings vezető közgazdásza szerint ezek az adatok a széttartó növekedési pályák, az elégtelen kereslet és a deflációs kockázat veszélyes elegyének kialakulására vallanak. A Brookings-FT index - amely az aktuális reálgazdasági aktivitást, valamint a piaci és a befektetői bizalmat veti össze e mutatók történelmi átlagával - jelenleg éles ívű széttartást jelez a feltörekvő és a fejlett ipari térség növekedési kilátásai között, valamint e csoportokon belül is - áll a Financial Times ismertetésében.

A feltörekvő gazdaságok ma már sokkal nagyobb súllyal vannak jelen a világgazdaságban, mint korábban, és növekedési ütemeik még mindig meghaladják a fejlett piacokét, ezért a globális növekedés továbbra is 3 százalék körül, hosszú távú átlaga közelében jár.

Eswar Prasad szerint azonban félő, hogy a feltörekvő gazdaságok bizalmi mutatóinak "összezuhanása" a következő hónapokban "megfertőzi" a fejlett ipari térséget is. A közgazdász hozzátette: most már egyértelműen látszik, hogy a monetáris politika nem tudja megadni a gazdaságoknak a szükséges hajtóerőt, és nem képes semlegesíteni a deflációs nyomást sem.

Prasad szerint azonban úgy tűnik, hogy a döntéshozók ebből "nem sokat tanultak", és továbbra is a monetáris politika "kényelmes, ám ingatag mankójára" támaszkodnak. (mti)

világgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális