2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Eredményes az európai pénzpumpa az EKB alelnöke szerint

 utolsó frissítés: 09:48 GMT +2, 2015. augusztus 31.

Az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi monetáris ösztönző intézkedései alkalmasak az euróövezeti infláció két százalék közeli célhoz emeléséhez és megvédték a régiót a pénzügyi sokkoktól is - jelentette ki Vítor Constâncio, az EKB alelnöke a jegybankelnökök Wyoming állambeli Jackson Hole üdülőhelyen tartott évi rendszeres informális konferenciáján.

A kapcsolat az infláció és a reálgazdasági teljesítmény között erősödött az elmúlt időkben - mutatott rá. Amennyiben sikerül lényegesen csökkentenünk a kibocsátási rést (a gazdaság potenciális és tényleges kibocsátása közötti eltérés - "output gap") számíthatunk rá, hogy az elért tényleges teljesítmény az inflációt is a célhoz közeli szintre segíti emelni - fogalmazott az EKB alelnöke a konferenciára előkészített beszédének leiratában.

Vítor Constâncio a későbbi a panelbeszélgetéseken is védelmébe vette az EKB kötvényvásárlási programját, mondván az megállította a deflációs folyamatokat a térségben és segített felfogni az utóbbi időkben bekövetkezett pénzpiaci sokkokat.

"Tavaly decemberben és az idei év elején negatív inflációval kellett, hogy szembenézzünk, de ezt sikerült korrigálni" - mutatott rá egy kérdésre adott válaszában. "A legfontosabb eredmény az volt, hogy teljes mértékben meg tudtuk állítani az inflációs várakozások csökkenését" - hangsúlyozta.

Júliusban 0,2 százalék volt az euróövezeti infláció, még messze az EKB két százalék közeli célja alatt. A trend egybevág a más iparosodott országokra jellemző folyamatokkal, mint például az Egyesült Államokéval is, ahol az infláció szintén jócskán elmarad a Fed által optimálisnak tartott két százaléktól. A szélsőségesen alacsony infláció kezelésére az EKB márciusban indította el havi 60 milliárd eurós, a tervek szerint 2016 szeptemberéig tartó kötvényvásárlási programját.

"Az egyes nemzetgazdaságok inflációs dinamikáját egy, a fejlett nemzetgazdaságokra közösen jellemző inflációs tényező segít megmagyarázni" - mutatott rá az EKB elnöke előadásában. "A jelenlegi alacsony infláció ugyanis a nyersanyagárak csökkenése mellett a globális és nemzeti szinten egyaránt bekövetkezett negatív keresleti sokkokra vezethető vissza" - mondta.

Az EKB alelnöke a konferencián hangsúlyozta, hogy az euróövezeti jegybank mennyiségi monetáris gazdaságélénkítő programja, a kötvényvásárlás nagyban hozzájárult a régió megvédéséhez a görög adósságválság által okozott pénzügyi zavarok, az ukrajnai helyzet miatt bekövetkezett politikai bizonytalanság és az olajárcsökkenés hatásaitól. "Tekintettel arra a számtalan sokkra aminek ki voltunk téve, még belegondolni is rossz, mi minden történhetett volna, ha nem ezt tesszük" - mondta.

Vítor Constâncio a konferencián folytatott beszélgetések során határozottan cáfolta azt a felvetést, hogy az EKB az euró árfolyamának leszorításával igyekezne gazdaságélénkítő hatást elérni. "Az EKB célja az infláció két százalék közeli célhoz emelése" - szögezte le, hozzátéve, hogy az euró árfolyamának a csökkenése csak átmeneti kísérőjelenség a célhoz vezető úton.

Jackson Hole-ban csütörtökön kezdték meg szokásos éves informális tanácskozásukat a világ vezető gazdaságainak jegybankárai. Az infláció és a monetáris politika összefüggéseit vizsgáló konferencián az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer a Fed nyolc regionális bankjának vezetői, illetve a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport központi bankjainak magas rangú tisztségviselői vettek részt. (mti)

Európai Központi Bankinflációeuró
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac