2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Újabb interjút adott Varufakisz, ezúttal Spanyolországról beszélt

 utolsó frissítés: 10:27 GMT +2, 2015. augusztus 03.

Jánisz Varufakisz, volt görög pénzügyminiszter a spanyol El País lapnak adott hosszabb interjút. Úgy fogalmazott, "a spanyoloknak saját gazdasági és társadalmi helyzetük mérlegelésével kell eldönteniük országuknak mire van szüksége, függetlenül attól, hogy mi történik Görögországban, vagy bárhol másutt" - fogalmazott az egykori görög pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy "annak a veszélye persze mindig fennáll, hogy a görögországihoz hasonló helyzet alakuljon ki és ez meg is fog történni, ha ugyanazokat a hibákat követik el, amit Görögországgal szemben elkövettek".

Az idén esedékes általános választások előtt Mariano Rajoy miniszterelnök a görög gazdasági összeomlást használja kampányeszközként a kormányzó konzervatív Néppárt kríziskezelő politikájának a népszerűsítésére, mondván, ha kormányzó görög Sziriza párt közeli spanyol szövetségese, a szélsőbaloldali Podemos a választások után megváltoztatná a gazdasági kurzust, a ismét krízisbe taszítaná az országot.

Varufakisz a kormányzó Néppárt állításait az El País kérdésére kommentálva úgy fogalmazott, hogy "a jobboldali politikusok újabban egyfajta mumusként használják Görögországot a lakosság megfélemlítésére".

A spanyol gazdaság 2013-ban ötéves recessziós periódusból lábalt ki és a kormány prognózisa szerint az ország az idén 3,3 százalékos GDP-növekedést fog elérni, a dupláját az euróövezetinek. A költségvetési deficitet Madrid 2016-ra GDP-arányosan három százalék, az uniós alapszerződésben megkövetelt szint alá tervezi csökkenteni.

A spanyol GDP-arányos adósságállomány az idén 98,5 százalék lesz, szemben Görögország 177 százalékával.

A munkanélküliség azonban 22 százalékos, Görögország után a második legmagasabb az euróövezetben. A Rajoy-kormány "több millió" munkahely létesítését ígérte a 2014-es és 2015-ös évekre.

Jánisz Varufakisz az interjúban elmondta, hogy a kidolgozás alatt álló harmadig görög segélycsomag "bukásra van ítélve", az elképzelésnek "nincs jövője". A krízist csak újabb és újabb hitelekkel hosszabbítják meg és közben úgy tesznek, mintha ezzel megoldották volna - fogalmazott. "A kitűzött célokat nem lehet elérni, csak a recesszió fog elhúzódni, aminek pedig politikai következményei lesznek" - figyelmeztetett.

Varufakisz szerint Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter valójában az euróövezetet akarja alapjaiban átalakítani. Végső soron minden országot a Trojka (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) befolyása alá kívánnak hozni, Madridot éppen úgy, mint Rómát, vagy Párizst. "A trófea, a Trojka legvégső célja Párizs" - hangsúlyozta Jánisz Varufakisz, volt görög pénzügyminiszter a spanyol El País lapnak adott interjúban. (mti)

SpanyolországGörögország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális