2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Történelmi mérföldkő: összeért a román és magyar autópálya

 utolsó frissítés: 17:25 GMT +2, 2015. július 11.

Szombat délután átadták a forgalomnak a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelyet, valamint a Nagylak és Pécska között megépült 16 kilométeres, illetve a magyarországi Makó és az országhatár között elkészült 23 kilométeres autópálya-szakaszokat is. A két autópálya ünnepélyes összekapcsolásával Arad és Temesvár az első két romániai város, amelyek csatlakoznak az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhely megépítésénél mindkét irányban négy-négy sávot alakítottak ki a személygépjárműveknek, illetve a teherforgalomnak, valamint két sávot az autóbuszoknak. Két-két mérleget is építettek, és egy több mint száz férőhelyes kamionparkoló is kialakításra került. 

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Marius Nica, a kormány európai alapokért felelős minisztere történelmi mérföldkőnek nevezte a magyar-román kapcsolatokban a két ország autópálya-összeköttetésének megteremtését. Az autópályák és a határátkelőhely megépítése kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy a kormányok képesek együttműködni a két ország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében – mondta.

Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök-helyettese avatóbeszédében hangsúlyozta, Magyarország számára kiemelt fontosságú a határon átnyúló fejlesztések megvalósítása. A kormány célul tűzte ki, hogy minden autópályát kiépít a határig, és ebben a magyar-román autópálya-kapcsolat megteremtése jelentős mérföldkő – tette hozzá. (mti)

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális