2021. március 6. szombatLeonóra, Inez
EUR = 4.8831 RON
USD = 4.0924 RON
HUF = 1.3333 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,499.87(1.54%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Lakbérfékkel állítanák meg az elszabaduló lakásárakat Berlinben

 utolsó frissítés: 13:56 GMT +2, 2015. június 05.

A német nagyvárosok közül Berlinben vezetik be elsőként az úgynevezett lakbérféket - írja a The Guardian. A hétfőtől bevezetett intézkedéstől azt remélik, hogy sikerül megállítani az Európában leggyorsabb ütemben a német fővárosban növekvő lakásárak elszabadulását.  

Németországban a Bundestag már márciusban elfogadta a lakbérfékről szóló törvényt, amelynek lényege, hogy a tulajdonos vagy ingatlankezelő bérlőváltáskor legfeljebb 10%-kal emelheti a bérleti díjat a körzetben, kerületben, városrészen, illetve településen jellemző átlagos lakbér fölé.

A jogszabály azokon a területeken vezethető be, ahol meredeken emelkednek a lakbérek és bérlakínség állapítható meg. Az ilyen területek kijelölése a tartományi kormányok hatásköre, most elsőként a német fővárosban alkalmazzák a jogszabályt.

A német szövetségi kormány szerint az országban mintegy 21 millió bérlakás közül 4,2 millió található olyan régióban, ahol piaci feszültség alakult ki, ezáltal pedig elszabadultak a lakbérek. A hatóságok szerint a törvény évente akár 400 ezer lakásbérlőn segíthet, akiknek nagy gondot jelenthet a lakhatási költségek nagymértékű emelkedésése.

A Guardian adatai szerint míg a berlini lakbérek átlagos szintje 5,5 euró/négyzetméterre volt tehető 2005-ben, az elmúlt évben már 9 eurót kellett fizetni négyzetméterenként egy bérlakásért. A német fővárosban a lakbérek szintje 2013 és 2014 között több mint 9%-kal emelkedtek.

Reiner Wild, a berlini lakásbérlők egyesületének elnöke a The Guardian elmondta, a bérleti díj felső határának szabályozása azért is nagyon fontos a német főváros lakóinak, mert egyre nagyobb szakadék keletkezett a már létező és az újonnan kötött lakásbérleti szerződések árában. Wild szerint a berlini lakásárakra az is jelentős nyomást helyez, hogy éves szinten mintegy 40 ezer új lakos érkezik a városba. (the guardian)

bér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális