2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Fitch: Oroszországnak többet ártanak a szankciók, mint az olcsó olaj

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Nem az olcsó olaj, hanem a nyugati szankciók és az ezekből eredő finanszírozási kockázatok jelentik a legfőbb veszélyt az orosz olajipari vállalatokra - állapította meg az erről készült elemzésében a Fitch Ratings hitelminősítő. A cég által elvégzett stresszhelyzeti szimulációk arra engednek következtetni, hogy az orosz olajipari szektor vállalatainak adósprofilja évekig elviselne akár 55 dolláros hordónkénti nyersolajárat is.

Ha azonban nem javul e cégek hozzáférése a finanszírozási forrásokhoz, és érvényben maradnak a technológiai exportkorlátozások, az orosz kitermelő vállalatok egy idő után nem lennének képesek a termelés fenntartásához szükséges beruházások elvégzésére.

A hitelminősítő kimutatása szerint az orosz nyersolaj-kitermelés korábbi erőteljes növekedése máris gyakorlatilag lefulladt. A Fitch adatai szerint az orosz olajtermelés az előző évtized első felében évente még 10 százalékos ütemekben bővült, 2008 óta azonban az éves növekedés alig 1-2 százalék.

Az elemzők felhívják a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban 2009 óta meredeken megugrott a termelés a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően; csak tavaly 15 százalékkal nőtt az amerikai nyersolajtermelés. A hitelminősítő elemzői hangsúlyozzák, hogy bár Oroszország még mindig több nyersolajat termel, mint az Egyesült Államok, a különbség azonban gyors ütemben szűkül.

A Fitch előrejelzése szerint az orosz olajtermelés középtávon 3-5 százalékkal visszaeshet, ha az olajárak a jelenlegi szinten maradnak, és még nagyobb lehet a csökkenés, ha a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta ára 40 dollár alá zuhan tovább.

Oroszország az olajkitermelés műszaki infrastruktúrájának 50 százalékát - az átlagon belül a tengeri kitermeléshez szükséges berendezések 90 százalékát - importálja, miközben a rubel a február végével zárult tizenkét hónapban 41 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Ennek elsősorban az olajtermelés műszaki feltételeit biztosító kiszolgáló vállalatok látják kárát - áll az elemzésben. (mti)

Fitch Ratings
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális