2021. október 20. szerdaVendel
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2444 RON
HUF = 1.3745 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,707.68(0.31%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Antal István: prioritásként kell kezelni az altalajkincsekre vonatkozó stratégiát

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

"Romániának két fontos stratégiára van szüksége: az egyik az energetika területén, a másik meg az altalajkincsek kitermelésére vonatkozóan. Az energetika területén összhangba kell hozni az ezt szabályzó törvényeket, illetve belefoglalni a jogszabály-módosításokat. Éppen ezért egy ilyen jellegű stratégiára kell alapozni a hőenergiát szabályozó törvényt, amely jelen pillanatban kidolgozás alatt van, a villamos energia és a földgáz kitermelésére vonatkozó és az energetikai hatékonyságot szabályozó törvények módosítását" – fogalmazott Antal István, az RMDSZ udvarhelyszéki parlamenti képviselője, a Parlament Alsóházának Ipari és szolgáltatásügyi bizottsága által szervezett megbeszélésen.

Antal István, a Képviselőház szakbizottságának titkára kifejtette, hogy hosszútávon egy fenntartható energetikai stratégia kidolgozása az elsődleges szempont, beszédében kitért a megtermelt energia és az értékesítendő földgáz árának megállapítási folyamatára, amely figyelembe venné úgy a magánszemélyek, mint az ipari fogyasztók érdekeit oly módon, hogy a gyártók és a szolgáltatók által hozzáadott érték méltányos szinten maradjon.

"Egy összehangolt törvénykezési keret méltányos és tisztességes árakat határozna meg a fogyasztóval szemben, ugyanakkor nem adna lehetőséget a szabályzó hatóságoknak vagy a szolgáltatóknak arra, hogy a törvény szellemétől eltérő rendelkezéseket léptessenek hatályba. A jogszabály ugyanakkor szigorúan rendelkezne arról is, hogy az ügyfelekkel megkötött szerződések szigorúan kövessék a törvény előírásait" – ismertette Antal István a megbeszélésen a Szövetség elképzeléseit. A képviselő úgy véli, hogy az energetikai szektort illetően egy ilyen jellegű jogszabályozás kell az idei év egyik prioritása legyen.

Antal hozzátette, hogy szintén prioritásként kell kezelni az altalajkincsekre vonatkozó stratégia előkészítését, amely az országos, illetve helyi érdekeltségű altalajkincsek kitermelését szabályozná. Erről a szerdai képviselőházi plénumban is nyilatkozott, ahol az Ipari szakbizottság javaslatára visszautasítottak az altalajkincsek kitermelésére használt technológiák felhasználását megtiltó törvénytervezetet.

"A stratégiára alapozott, a Parlament által elfogadott törvényes keret kizárná bármelyik Kormány lehetőségét, hogy sürgősségi rendelet által évente vagy ennél gyakrabban módosításokat eszközöljön a törvényes kereteken kívül" – zárta beszédét Antal. (közlemény)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális