2021. szeptember 23. csütörtökTekla
EUR = 4.9495 RON
USD = 4.2188 RON
HUF = 1.3946 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,301.14(-0.45%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Energiaunió létrehozására készülnek Brüsszelben

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Európai Bizottság jóváhagyta és ismertette az energiaunióra vonatkozó javaslatát, amelyben azt indítványozzák, hogy a 28 tagállam különálló piacát egyetlen közös piacba integrálja az Európai Unió - közölte szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke.

Maros Sefcovic elmondta, hogy azt szeretné, ha minden uniós tagállam legalább három különböző forrásból tudna energiát importálni. Ennek érdekében a bizottság nagyobb átláthatóságot szeretne az unión kívüli energiaszállítókkal kötött megállapodások terén.

A bizottság alelnöke úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy az energia szabad áramlása legyen az unió tagállamai között, az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad mozgása mellett az ötödik szabadság. Ennek érdekében a bizottság arra készül, hogy a jelenleg hatályos előírásoknak maradéktalanul, szigorúan érvényt szerez például a szabályozó hatóságok függetlensége, valamint az infrastruktúra és az energia tulajdonosi viszonyainak szétválasztása terén, "ha kell a jog eszközével".

A bizottság az elektromos energia piacának újratervezését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy rugalmasabb legyen, nagyobb mértékben hagyatkozzon a megújuló energiaforrásokra és a tagállamok között több legyen az összeköttetés. Brüsszel emellett a belső piacba történő állami beavatkozásokat is "komolyan" felül szeretné vizsgálni, emellett a környezetre káros állami támogatásokat fokozatosan kivezettetné.

A bizottság emlékeztet, hogy az EU energiaszükségletének több mint felét importból kénytelen fedezni, ami nagyjából 400 milliárd euróba kerül. Emellett 12 olyan tagállam van, amely nem felel meg annak a minimális előírásnak, hogy áramtermelésének legalább tizedét képesnek kell lennie exportálni, mert nem rendelkezik az ehhez kellő infrastruktúrával. Az energiahálózatok összekapcsolása Brüsszel szerint éves szinten negyvenmilliárd euró megtakarítást jelenthetne a fogyasztóknak.

Brüsszel rámutat, hogy az unióban hat olyan tagállam is van, amelynek földgáz-importja teljes egészében egyetlen forrásból származik, valamint, hogy az unióban lévő épületek háromnegyede nem elég hatékonyan használja fel az energiát, a közlekedés 94 százaléka pedig kőolajszármazékokra épül, amelyeknek 90 százaléka import.

A bizottság az energiaunió megteremtésének szükségessége mellett érvel azzal is, hogy az áram és a földgáz nagykereskedelmi ára 30 illetve 100 százalékkal magasabb Európában, mint az Egyesült Államokban, és emlékeztet, hogy a következő 5 éven belül a kontinensen 1 000 milliárd euró beruházásra volna szükség az energiaszektorban.

Az energiaunió megteremtésének szükségességét még lengyel miniszterelnökként Donald Tusk, az Európai Tanács jelenlegi elnöke vetette fel. Az ő kezdeményezésének központi eleme viszont egyenesen az lett volna, hogy a tagállamoknak elsősorban azért kellene energiauniót létrehozniuk, hogy egységesen erőteljesebb alkupozícióval tudjanak fellépni az unión kívüli energiaszállítókkal, adott esetben például Oroszországgal szemben,amikor energiavásárlásról tárgyalnak. A szerdán bemutatott csomag viszont ilyen konkrét javaslatot végül nem tartalmaz. (mti)

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális