2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Bosszúsak a kereskedők: hamarosan egy weboldalon hasonlíthatjuk az áraikat

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A versenyhivatal és a fogyasztóvédelem közösen működteti majd azt a weboldalt, amely várhatóan év végétől teszi lehetővé a fogyasztók számára, hogy összehasonlítsák a nagyobb romániai városokban működő hipermarketek által árusított termékek árait – írja az Economica.net.

Bogdan Chirițoiu, a versenyhivatal elnöke elmondta, a projekt kivitelezését a hatóságok európai uniós forrásokból finanszírozzák. A weboldal különböző fogyasztói célkosarak összehasonlítását is lehetővé teszi, így megkönnyítheti a fogyasztók vásárlással kapcsolatos döntéseit. Egy ilyen jellegű projekt a hatóságok várakozásai szerint jelentős árcsökkenést okozhat az üzletek között megnövekedett árverseny miatt. Az Economica szerint Görögországban egy hasonló rendszer bevezetését követő három hónapon belül 7%-kal csökkentek az áruházakban értékesített termékek árai.

A kereskedők az ötletet elfogadhatatlannak tartják. A Nagy Romániai Kereskedelmi Láncok Egyesülete (AMRCR) közleményben jelentette ki, hogy nem fogja támogatni a projekt működtetését. Az egyesület szerint a hatóságok azt a görög modellt másolják, amely a kiskereskedelmi szektor más jellegéből adódóan nem alkalmazható a hazai piac esetében.

A kereskedők arra hívják fel a figyelmet, hogy a mindennapi tevékenységük során nem tartják kivitelezhetőnek egy ilyen rendszer működtetését, hiszen a legtöbb áruházlánc esetében igen gyakori, hogy naponta többször is változtatnak az áraikon. Az AMRCR szerint a kormány az átláthatóság hiányában, az érintett felekkel való egyeztetés nélkül döntött az ármonitor jóváhagyása mellett.

Delia Nica, az AMRCR vezérigazgatója szerint a hatóságok valószínűleg arra sem gondoltak, hogy a kereskedők részéről egy ilyen rendszer működtetése mekkora emberi erőforrást igényelne, ebből kifolyólag pedig olyan költségvnövekedést eredményezne az iparági szereplők számára, amely jelentősen csökkentené versenyképességüket. (economica.net)

kereskedelem
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális