2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Padlóra is küldheti Kubát az amerikai embargó feloldása

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Miközben Barack Obama amerikai elnök arra készül, hogy benyújtsa a kongresszusnak a Kubát sújtó szankciók feloldásáról szóló törvényjavaslatot, számos szakértő arra figyelmeztet, hogy a karibi szigetország nem készült fel egy ilyen mélyreható gazdasági változásra. A kubai gazdaságot padlóra is küldhetné az amerikai embargó azonnali feloldása.

A gazdasági és pénzügyi tranzakciókat tiltó, John F. Kennedy elnök által 1962 februárjában elrendelt és az 1996-ban elfogadott Helms-Burton törvény által erősen megszigorított embargó a havannai vezetés szerint akadályozza Kuba fejlődését és eddig több mint százmilliárd dolláros veszteséget okozott.

Rengeteg ellenzéki és elemző elismeri, hogy a büntetőintézkedések károkkal is jártak, de ugyanakkor lehetővé tették, hogy a kommunista rendszer éppen az embargóra hivatkozva mentse és fedje el saját hibáit.

A szankciók eltörlésével az amerikai tőke azonnal beáramolhatna Kubába, és új termékek tömege lepne el egy olyan piacot, amely jelenleg nagyon messze áll a fogyasztói társadalom normáitól.

A 90 százalékban állami tulajdonú gazdaság nem alkalmas arra, hogy fogadja a külföldi vállalkozásokat és üzletembereket egy olyan pillanatban, amikor a Raúl Castro elnök által 2008-ban meghirdetett reformok még mindig nem hozták meg gyümölcsüket és a változások iránti valós elkötelezettségek még váratnak magukra - véli Carlos Alzugaray kubai egyetemi tanár, volt diplomata.

Nem mindenki int óvatosságra. Esteban Morales, a havannai egyetem tanára, Amerika-szakértő például egyáltalán nem tartja kívánatosnak az embargó feloldásának elodázását pusztán azért, mert Kuba nem készült fel. Az országnak alkalmazkodnia kell a szankciók eltörléséhez, ugyanúgy ahogy alkalmazkodott azok bevezetésekor is - mutatott rá. (mti via hvg.hu)

Kuba
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális