2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Putyin lemondott a Déli Áramlat megépítéséről

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az Európai Unió ellenkezése miatt Oroszország nem tudja folytatni a Déli Áramlat nevű földgázvezeték megépítését - jelentette be Vlagyimir Putyin Ankarában. "Figyelembe véve, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország nem képes folytatni a gázvezetékrendszernek a Fekete-tengerben való építését" - fogalmazott az orosz elnök.

Putyin török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal tartott közös sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy Ankarával együttműködve, a török-görög határon létrehoznak egy földgázelosztó-központot, amely Törökország számára ellensúlyozná a Déli Áramlat meghíusulását.

Putyin tegnapi bejelentése azért is számít meglepetésnek, mert az elmúlt időszakban Oroszország erőteljesen kiállt a projekt megvalósítása mellett. Egy hete még az orosz Gazprom vezetője úgy nyilatkozott, hogy a gázvezeték építése még ebben az évben elkezdődik.  

A Portfólió szerint elképzelhető, hogy az orosz gazdaságra nehezedő egyre nagyobb nyugati nyomás is nagy szerepet játszott Putyin és a Gazprom döntésében. Valószínűbb viszont, hogy a Gazprom Kínával kötött megállapodása áll a háttérben. A tervek szerint ugyanis a nemrégiben bejelentett Oroszország és Kína között építendő gázvezetéket a Gazprom kínai hitelből finanszírozta volna, de úgy tűnik erről nem sikerült megállapodniuk a feleknek, így az energetikai óriásvállalat saját forrásból lesz kénytelen finanszírozni a beruházást, ezért más óriásprojektjét kellett befagyasztania.  

Az Európai Bizottság azért ellenzi a gázvezetékrendszert, mert attól tart, hogy Oroszország tovább növelheti a befolyását a kelet-európai országokkal szemben. A Déli Áramlat megépítése becslések szerint 40 milliárd euróba került volna, és egy alternatív, Ukrajnát kikerülő útvonalat jelentett volna az Oroszország által Európába exportált földgáz számára. (hvg.hu, portfolio) 


Forrás: portfolio.hu

Déli ÁramlatGazpromenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális