2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Magyarország: elkészült a forintosítási törvényjavaslat

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Benyújtotta a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot a magyar kormány az Országgyűlésnek. A javaslat szerint a deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződés forintra átváltása esetén a pénzügyi intézmény csak referencia-kamatlábhoz, a három hónapos BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) kötött kamatot alkalmazhat.

A kamatfelár az eredeti kamatfelár, amely azonban nem lehet kevesebb, mint 2 százalék és nem haladhatja meg lakáscélú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződés esetén az 5,5 százalékot, nem lakáscélú fogyasztói jelzálog kölcsönszerződésnél pedig a 7 százalékot.

A devizahitelek forintosítása a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán, vagy a 2014. november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon történik majd, a két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni.

Rogán Antal, a kormányzó Fidesz frakcióvezetője kifejtette: a bíróság nem engedte a devizahitelek kedvezményes árfolyamú forintosítását - ezért ez piaci árfolyamon történik majd meg -, azonban a bankok elszámoltatását megengedte, így "a tőketartozás és a kamatok csökkentésén keresztül érjük el ugyanazt az eredményt, mint ha kedvezményes árfolyamon forintosítottunk volna".

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az MTI érdeklődésére elmondta: a devizahitelek felvételekor a kamatfelár szintén 2-5 százalék körül volt, pont annyi, mint a mostani törvényjavaslatban. Korrekt dolog, hogy nem a kamatot rögzítik, hanem a kamatfelárat - vélekedett.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint egyértelműen pozitív a bankok szempontjából, hogy minden hitel változó kamatozású lesz, tehát nem rögzül hosszú időre egy alacsony kamatszint, hanem csak a kamatfelár - vélekedett az elemző. (mti) 

Magyarországdeviza
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális