2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Zuhan a rubel, válságtanácsot hívott össze az orosz jegybank

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Olyan mértékben gyengült az elmúlt napokban a rubel dollárhoz viszonyított értéke, hogy az orosz jegybank válságtanácskozást hívott össze, de még Vlagyimir Putyin is megszólalt az árfolyamzuhanással kapcsolatban - írja a Portfólió.

A rubel a dollárral szemben 13%-ot, az euróval szemben 11%-ot csökkent az elmúlt héten. Az utóbbi négy hónapban az orosz valuta a dollárral szembeni értékének több mint harmadát, az euróhoz viszonyított értékének majdnem negyedét veszítette el. A Portfolió szerint a rubel gyengülését részben az olajárak csökkenése, részben Oroszország nemzetközi tőkepiacokhoz való korlátozott hozzáférése váltotta ki, de a spekulatív kereslet is hatalmas nyomást helyezett a az árfolyamra.

Hétfőn az orosz hatóságok azt is bejelentették, hogy szabadon lebegővé alakítják az orosz fizetőeszközt, vagyis felszámolják a rubel kereskedési sávját, ami elemzők szerint nagymértékű csökkenést is eredményezhet a rubel árfolyamában.

Putyin szerint viszont a rubel árfolyamának gyengülése indokolatlan és jegybanki beavatkozást helyezett kilátásba, aminek következtében szerinte megszűnnek a fizetőeszköz elleni spekulációk. Az orosz elnök mellett az orosz gazdasági minisztérium és a pénzügyminisztérium illetékesei is kijelentették: alulértékeltnek tartják az orosz valutát, amelynek értéke hamarosan vissza fog térni az indokolt szintre. (portfolio, MTI)

árfolyamOroszország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális