2021. február 28. vasárnapElemér
EUR = 4.8745 RON
USD = 4.0209 RON
HUF = 1.3497 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,201.85(-0.76%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Haladékot kapott London az EU-hátralék befizetésére

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Jövő szeptemberig haladékot kapott Nagy-Britannia 2,1 miliárd eurós EU-hátralékának idén december elsején esedékes befizetésére - közölték Brüsszelben uniós tisztségviselők.

A pénzügyminiszterek tanácskozását követően kiadott nyilatkozat nem nevesíti az Egyesült Királyságot, sőt kiemeli, hogy a döntés nem tesz különbséget a tagországok között, így a lehetőség minden tagállam számára adott, ha kivételesen sok pénzt kell befizetniük az uniós büdzsébe. Tény azonban, hogy a legtöbb pénzt, 2,1 milliárd eurót az Egyesült Királyságnak kell befizetnie az uniós kasszába.

George Osborne brit pénzügyminiszter a tanácskozás után arról beszélt, hogy végül országa csak az összeg felét fogja befizetni, két részletben, jövő júliusban és szeptemberben. Uniós források viszont rámutattak, hogy Osborne összemossa az összeget a briteknek a nyolcvanas évek óta hagyományosan járó visszatérítéssel, amelyet még Margaret Thatcher korábbi konzervatív brit kormányfő alkudott ki Nagy-Britanniának. A befizetendő összeg változatlan - közölte egy neve mellőzését kérő tisztviselő. Bizottsági tisztviselők viszont elképzelhetőnek tartották, hogy jövőre, a 2016-os költségvetési tárgyalásokon visszatérjenek erre.

David Cameron brit miniszterelnök nemréh leszögezte: idén decemberig semmiképpen sem fizeti ki országa a 2,1 milliárd eurót.

Az Egyesült Királyságban májusban általános választást tartanak, amelynek megnyerése esetén a miniszterelnök népszavazást helyezett kilátásba az Egyesült Királyság uniós tagságáról. (mti)

Európai UnióköltségvetésNagy-Britannia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális