2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7582 RON
USD = 4.3186 RON
HUF = 1.4322 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,560.86(0.34%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Két éve nem volt ilyen olcsó a kőolaj

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

93 dollár alatt van a hazai üzemanyagárakat is mozgató Brent kőolaj hordónkénti ára a nemzetközi tőzsdén, amire több mint két éve nem volt példa. A júniusi 115 dolláros szintről már 20 százalékos az esés.

Az Investor összegyűjtötte, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban mind a kínálati oldal, mind a keresleti oldal szempontjából milyen tényezők járultak hozzá a jelentős árcsökkenéshez. Hong-Kongban komoly tüntetések vannak a vezetéssel szemben, ami kihathat a későbbi növekedési potenciálra, így az olaj iránti keresletre is.

Az Oroszországgal, Ukrajnával, valamint az EU-s szankciókkal kapcsolatos hírek szintén sem tesznek jót a környező országok gazdaságainak, visszafoghatják a növekedést, így az olaj iránti keresletet is. Az utóbbi napokban nem csak az EU-ból érkező makroadatok mutatnak gyengélkedést, hanem a kínai, és a japán adatok sem festenek a fényesen.

Közben Amerikában továbbra is tombol a palagáz-forradalom, ami tartósan lefelé szoríthatja az olajárakat. Kedvezőtlen az olaj szempontjából a csúcson levő a líbiai kitermelés is, ami a kínálatot növeli. Emellett dollár az elmúlt hónapokban keményen erősödni kezdett, az elmúlt öt hónapban az euróval szemben 10,7%-kal értékelődött fel.

Az olaj árának a csökkenése már a romániai benzinkutaknál is érezhető. A kolozsvári Doboranti (Budai Nagy Antal) utcai MOL töltőállomásnál csütörtökön 6,08 lejbe került egy liter standard 95-ös benzin, míg pár héttel korábban 6,2-6,3 lej között mozgott az üzemanyag literje. (investor.hu, hírszerk.)

üzemanyagkőolaj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális