2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,458.61(0.64%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Továbbra sem lehet városon csak úgy gyógyszertárat nyitni

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Elutasította a parlament a gyógyszertárak számának a liberalizációját és a demográfiai kritériumok megtartása mellett döntött - mondte el Cseke Attila parlamenti képviselő nagyváradi sajtótájékoztatóján.

A képviselőház kedden fogadta el a javaslatot, amely a 266-os számú, 2008-as gyógyszerésztárakra vonatkozó törvényt módosítja, így a gyógyszertárak nyitása városokon továbbra is csak a demográfiai kritérium betartásával lehetséges. Romániában, ezen belül Bukarestben háromezer lakosra eshet egy gyógyszertár, megyei jogú városokban háromezer-ötszáz lakosra egy, míg városi viszonylatban négyezer lakosra nyitható egy gyógyszertár. Vidéki szinten azonban nincs szabályozás.

A demográfiai kritérium feladásának 2010-es határidejét kétszer hosszabbították meg, először 2012 végéig, majd 2014 december 31-ig. A kormány által beterjesztett törvénytervezetben, a javasolt határidő 2015 szeptember 30. A határidő lejárta után, más szabályozás hiányában a gyógyszertárak számát liberalizálta volna az állam. A parlamenti vita során az RMDSZ azt a módosító javaslatot támogatta, amely a határidő eltörlését javasolta. Ennek okát és előnyeit ismertette Cseke Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője.

„A városi gyógyszertárak számának liberalizációja egyfelől az amúgy is elégséges városon működő gyógyszertárak számának azonnali növekedéséhez vezetett volna, másfelől a gyógyszertárláncokkal szemben nagyon nehéz helyzetbe hozná az úgynevezett családi gyógyszertárakat. Az egészségügyi rendszer működése szempontjából, az állam érdeke az kell legyen, hogy a családi vállalkozásban működő, sokszor generációról generációra átadott gyógyszertárak további működése biztosítva legyen. Személyes tapasztalatom az, hogy ezekben a gyógyszertárakban van meg az a hozzáállás, amely kell, hogy jellemezze a gyógyszerész és a beteg viszonyát. Ez az a tipusú gyógyszertár, ahol nem a kereskedelmi profit az első számú célkitűzés, szemben a nagy gyógyszertár láncok által működtetett gyógyszertárakkal” – véli Cseke Attila képviselő.

A képviselőház, mint döntő ház, kedden szavazta meg a 266/2008-as törvény módosítását, mely eltörölvén az eddig érvényes határidőt, továbbra is, immár határidő nélkül a demográfiai kritériumot tekinti meghatározónak a városon működő gyógyszertárak számát illetően. (közlemény)

gyógyszer
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális